​Cel mai nou raport de audit al NASA Office of Inspector General arată că între 2012 și 2025 costurile totale ale programului Artemis se vor ridica la 93 miliarde dolari. Programul este gândit să readucă oameni pe Lună după jumătate de secol și să stabilească o prezență umană în zona Lunii, ca punct de pornire pentru expediții marțiene, mult după 2030.

Construind racheta SLSFoto: NASA

Raportul de audit al NASA Office of Inspector General spune că nu sunt șanse ca oamenii să pună piciorul pe Lună în 2024 sau 2025, ci mai târziu, cu siguranță după 2026, fiindcă multe componente ale programului au acumulat întârzieri, inclusiv racheta, capsula și noile costume pentru astronauți.

Spre comparație, întreg programul Apollo a costat 28 miliarde dolari între 1960 și 1973, ceea ce înseamnă echivalentul a 280 miliarde dolari la valoarea dolarului în prezent.

NASA a fost criticată în ultimii ani pentru costurile mari de dezvoltare pentru misiunile spațiale, iar agenția a început să lucreze cu companii private precum SpaceX și Blue Origin în ideea de a mai reduce cheltuielile.

Costul de producție pentru o rachetă SLS este estimat la 2,2 miliarde dolari, iar pentru capsula Orion, costul estimat este de un miliard de dolari la care se adaugă 300 milioane dolari pentru modulul de serviciu și 568 milioane dolari/an pentru sistemele de la sol.

Per total cu costurile de producție și operare, o lansare a sistemului SLS/Orion va fi 4,1 miliarde dolari.

Prima aselenizare cu echipaj uman se va petrece după 2026 și misiunea va purta numele Artemis 3 fiindcă va fi a treia lansare din program. Prima lansare, Artemis 1 va consta în trimiterea rachetei Orion într-o călătorie în jurul Lunii fără echipaj uman și termenul setat de NASA era februarie 2022, însă raportul spune că la vară ar fi mult mai probabil.

Misiunea Artemis 2 va fi cu echipaj la bord, în jurul Lunii, dar fără aselenizare.

Surse: space.com, CNBC