În noaptea de joi spre vineri va avea loc cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimele șase secole, putând fi vizibilă în SUA timp de 3 ore și jumătate. Eclipsa va putea fi văzută și din Europa de Vest, America de Nord, estul Australiei, Japonia și Noua Zeelandă. NU va fi vizibilă din România, unde următoarea eclipsă totală va fi în mai 2022.

Eclipsa partiala de LunaFoto: Rigoni Barbara, Dreamstime.com

În zonele de maxim din America de Nord eclipsa parțială va dure 3 ore și 28 de minute. Va începe la 2.19 în noaptea de vineri, punctul de maxim va fi în jurul orei 4 dimineață, iar finalul, la 5.47. Este cea mai lungă eclipsă parțială de Lună din ultimii 580 de ani și suprafața Lunii va fi acoperită în proporție de 97% în momentul de maxim.

Tradițional, în SUA Luna plină din noiembrie este denumită ”Beaver Moon” (Luna castorului) pentru că era vremea când castorii se pregăteau de iernat. Pentru că eclipsa se petrece în timpul fazei de Lună plină a fost denumită ”Beaver Moon eclipse”.

Mecanismul eclipselor de Lună se explică prin faptul că Pământul, fiind un corp opac luminat de Soare, proiectează în urma sa un con de umbră, precum și unul de penumbră. Luna, la rândul său, neavând lumină proprie, de fiecare dată când pătrunde în umbra Pământului, nu mai este luminată.

După modul cum Luna intersectează, parțial sau total, fie conul de umbră, fie doar cel de penumbră, va avea loc o eclipsă de Lună, parțială sau totală, prin umbră sau prin penumbră. Pentru ca un astfel de fenomen să aibă loc, este necesar ca cele 3 corpuri cerești, Soarele, Pământul și Luna, să se afle aproximativ pe aceeași direcție.

Surse: USA Today, LiveScience