​Recent, în cupola observatorului astronomic Vasile Urseanu au fost filmate scene erotice pentru cunoscutul serial ”Vlad”. Două angajate care spun că apoi și-au dat demisia au scris pe Facebook că este inadmisibil să se filmeze o scenă pentru adulți într-un loc unde copiii și părinții vin pentru cultură, istorie și educație. În scena din film, personajul se întreabă, referindu-se la Luceafărul lui Eminescu: ”Cum să scrii 98 de strofe despre... căcăreaza aia?” Muzeul Muncipiului București a spus, pentru HotNews.ro că ”aprobarea filmărilor la serialul de ficțiune a fost luată la nivelul conducerii, cu scopul suplimentării veniturilor proprii ale instituției”.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile UrseanuFoto: Dragoș Asaftei, Dreamstime.com

În scena filmată în cupola observatorului, personajul feminin spune despre Luceafăr că este ”steaua aia care seamănă cu un bilet de autobuz făcut ghemotoc”. Tot ea se întreabă apoi, referitor la Luceafăr și la poemul eminescian: ”Cum să scrii 98 de strofe despre... căcăreaza aia?” Luceafărul este de fapt planeta Venus, care în multe nopți este cea mai strălucitoare planetă de pe cer.

Episodul în cauză a fost difuzat chiar astă seară, 22 noiembrie.

Incidentul readuce în discuție o dezbatere mai veche: ar trebui muzeele și diversele instituții de cultură să se rezume la a găzdui strict activități culturale sau trebuie să se extindă și, pentru a-și crește veniturile, să găzduiască tipuri de evenimente cât mai diverse, cu riscul de a apărea și situații controversate precum cea de acum.

În cazul filmării de la Observator, totul a pornit de la postarea unei angajate care acum câteva zile și-a dat demisia de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Ea a scris pe Facebook despre filmarea ”fierbinte” din cupolă.și critică directorii muzeului pentru că au lăsat să se filmeze o scenă intimă într-unul dintre muzeele unde copiii, tinerii și părinți merg pentru cultură, istorie și educație. 12 ore mai târziu postările despre subiect nu mai erau pe Facebook.

O altă angajată a confirmat cele spuse de colega sa și a spus că și-a dat demisia după ce le-a spus șefilor că este inadmisibil să se filmeze scene de sex în locul unde s-a născut astronomia românească. Ea spune că i s-a comunicat faptul că prin remarcile sale legate de ce s-a întâmplat, ar fi deranjat conducere. Cele două angajate au spus că muzeul a primit 5.000 de lei pentru 12 ore de filmare. Muzeul Municipiul București nu a comunicat suma ca răspuns la întrebările HotNews.ro.

HotNews.ro a trimis câteva întrebări despre această filmare directorului Muzeului Muncipiului București, de care aparține Observatorul Astronomic. Oficialii au spus că filmările pentru serialul de ficțiune intitulat „Vlad” s-au desfășurat în baza unnui acord încheiat pe 27 septembrie între Muzeul Municipiului București și Societatea PRO TV SRL.

Aprobarea filmărilor la serialul de ficțiune a fost luată la nivelul conducerii, cu scopul suplimentării veniturilor proprii ale instituției, mai spun cei de la Muzeu.

Cei de la muzeu au spus însă și că” În solicitarea primită de la Societatea PRO TV SRL nu s-a menționat niciodată existența unor scene erotice în cadrul filmărilor ce urmau să aibă loc. Atâta timp cât respectivul film este difuzat de Pro TV în prime time, avem serioase rezerve asupra aspectelor reclamate”.

Iată întrebările trimise de HotNews.ro

1. Când v-ați dat acordul pentru filmare știați exact despre ce este vorba și că este vorba despre scene ”fierbinți”?

2. Ce sumă a primit instituția în schimbul permisiunii de a filma?

3. Nu vi se pare că este nepotrivit ca într-un loc de cultură să fie filmate astfel de scene?

Iată răspunsul Muzeul Municipiului Bucureşti

Având în vedere solicitarea dvs. privind „ filmarea controversată din cupola observatorului”, facem următoarele precizări:

-filmările pentru serialul de ficțiune intitulat „Vlad” s-au desfășurat în baza Acordului pentru filmare în spații, nr. 5103/27.09.2021, încheiat între Muzeul Municipiului București și Societatea PRO TV SRL. În conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al Muzeului Municipiului București, art. 70, „Muzeul Municipiului Bucureşti este o instituţie publică de cultură finanţată din subvenţii de la bugetul local al Municipiului Bucureşti şi din venituri proprii, realizate din încasările provenite din tarifele pentru serviciile oferite, din alte activităţi specifice, desfăşurate conform obiectului de activitate”, iar cf. art. 73, alin. b, „Veniturile proprii se realizează din activităţi realizate direct de Muzeu şi anume: închirieri de spaţii şi bunuri mobile”.

-Tarifele în baza cărora a fost încheiat Acordul pentru filmare în spații, nr. 5103/27.09.2021, sunt reglementate de HCGMB nr. 212/2021 privind aprobarea tarifelor practicate de Muzeul Municipiului București, instituție publică de cultură de interes local a Municipiului București.

-Aprobarea filmărilor la serialul de ficțiune a fost luată la nivelul conducerii, cu scopul suplimentării veniturilor proprii ale instituției, în conformitate cu ROF.

-Fără a intra pe un domeniu unde nu avem cunoștințe de specialitate, așa cum indică și acordul menționat, filmul de ficțiune este cunoscut și ca producția de film care tratează un subiect imaginar despre personaje angrenate în acțiuni ce se desfășoară în timp și spațiu.

-În solicitarea primită de la Societatea PRO TV SRL nu s-a menționat niciodată existența unor scene erotice în cadrul filmărilor ce urmau să aibă loc. Atâta timp cât respectivul film este difuzat de Pro TV în prime time, avem serioase rezerve asupra aspectelor reclamate.

În încheiere, precizăm faptul că Muzeul Municipiului București este o instituție care se bucură de prestigiu în peisajul muzeal și cultural contemporan, iar preocuparea noastră constantă este îndreptată spre protejarea și valorificarea patrimoniului cultural.

Adresa este semnată de:

Adrian Majuru, director Muzeul Municipiului București

Dan Pîrvulescu, director adjunct, Muzeul Municipiului București