În cupola observatorului astronomic București s-au filmat scene erotice pentru un serial cunoscut. Ce spune instituția

de Vlad Barza     HotNews.ro
Luni, 22 noiembrie 2021, 21:55 Science - Spatiul


Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu
Foto: Dragoș Asaftei, Dreamstime.com
​Recent, în cupola observatorului astronomic Vasile Urseanu au fost filmate scene erotice pentru cunoscutul serial ”Vlad”. Două angajate care spun că apoi și-au dat demisia au scris pe Facebook că este inadmisibil să se filmeze o scenă pentru adulți într-un loc unde copiii și părinții vin pentru cultură, istorie și educație. În scena din film, personajul se întreabă, referindu-se la Luceafărul lui Eminescu: ”Cum să scrii 98 de strofe despre... căcăreaza aia?” Muzeul Muncipiului București a spus, pentru HotNews.ro că ”aprobarea filmărilor la serialul de ficțiune a fost luată la nivelul conducerii, cu scopul suplimentării veniturilor proprii ale instituției”.

În scena filmată în cupola observatorului, personajul feminin spune despre Luceafăr că este ”steaua aia care seamănă cu un bilet de autobuz făcut ghemotoc”. Tot ea se întreabă apoi, referitor la Luceafăr și la poemul eminescian: ”Cum să scrii 98 de strofe despre... căcăreaza aia?” Luceafărul este de fapt planeta Venus, care în multe nopți este cea mai strălucitoare planetă de pe cer.

Episodul în cauză a fost difuzat chiar astă seară, 22 noiembrie.

Incidentul readuce în discuție o dezbatere mai veche: ar trebui muzeele și diversele instituții de cultură să se rezume la a găzdui strict activități culturale sau trebuie să se extindă și, pentru a-și crește veniturile, să găzduiască tipuri de evenimente cât mai diverse, cu riscul de a apărea și situații controversate precum cea de acum.

În cazul filmării de la Observator, totul a pornit de la postarea unei angajate care acum câteva zile și-a dat demisia de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Ea a scris pe Facebook despre filmarea ”fierbinte” din cupolă.și critică directorii muzeului pentru că au lăsat să se filmeze o scenă intimă într-unul dintre muzeele unde copiii, tinerii și părinți merg pentru cultură, istorie și educație. 12 ore mai târziu postările despre subiect nu mai erau pe Facebook.

O altă angajată a confirmat cele spuse de colega sa și a spus că și-a dat demisia după ce le-a spus șefilor că este inadmisibil să se filmeze scene de sex în locul unde s-a născut astronomia românească. Ea spune că i s-a comunicat faptul că prin remarcile sale legate de ce s-a întâmplat, ar fi deranjat conducere. Cele două angajate au spus că muzeul a primit 5.000 de lei pentru 12 ore de filmare. Muzeul Municipiul București nu a comunicat suma ca răspuns la întrebările HotNews.ro.

HotNews.ro a trimis câteva întrebări despre această filmare directorului Muzeului Muncipiului București, de care aparține Observatorul Astronomic. Oficialii au spus că filmările pentru serialul de ficțiune intitulat „Vlad” s-au desfășurat în baza unnui acord încheiat pe 27 septembrie între Muzeul Municipiului București și Societatea PRO TV SRL.

Aprobarea filmărilor la serialul de ficțiune a fost luată la nivelul conducerii, cu scopul suplimentării veniturilor proprii ale instituției, mai spun cei de la Muzeu.

Cei de la muzeu au spus însă și că” În solicitarea primită de la Societatea PRO TV SRL nu s-a menționat niciodată existența unor scene erotice în cadrul filmărilor ce urmau să aibă loc. Atâta timp cât respectivul film este difuzat de Pro TV în prime time, avem serioase rezerve asupra aspectelor reclamate”.

Iată întrebările trimise de HotNews.ro
1. Când v-ați dat acordul pentru filmare știați exact despre ce este vorba și că este vorba despre scene ”fierbinți”?
2. Ce sumă a primit instituția în schimbul permisiunii de a filma?

3. Nu vi se pare că este nepotrivit ca într-un loc de cultură să fie filmate astfel de scene?
Iată răspunsul Muzeul Municipiului Bucureşti

Având în vedere solicitarea dvs. privind „ filmarea controversată din cupola observatorului”, facem următoarele precizări:

-filmările pentru serialul de ficțiune intitulat „Vlad” s-au desfășurat în baza Acordului pentru filmare în spații, nr. 5103/27.09.2021, încheiat între Muzeul Municipiului București și Societatea PRO TV SRL. În conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare al Muzeului Municipiului București, art. 70, „Muzeul Municipiului Bucureşti este o instituţie publică de cultură finanţată din subvenţii de la bugetul local al Municipiului Bucureşti şi din venituri proprii, realizate din încasările provenite din tarifele pentru serviciile oferite, din alte activităţi specifice, desfăşurate conform obiectului de activitate”, iar cf. art. 73, alin. b, „Veniturile proprii se realizează din activităţi realizate direct de Muzeu şi anume: închirieri de spaţii şi bunuri mobile”.

-Tarifele în baza cărora a fost încheiat Acordul pentru filmare în spații, nr. 5103/27.09.2021, sunt reglementate de HCGMB nr. 212/2021 privind aprobarea tarifelor practicate de Muzeul Municipiului București, instituție publică de cultură de interes local a Municipiului București.

-Aprobarea filmărilor la serialul de ficțiune a fost luată la nivelul conducerii, cu scopul suplimentării veniturilor proprii ale instituției, în conformitate cu ROF.

-Fără a intra pe un domeniu unde nu avem cunoștințe de specialitate, așa cum indică și acordul menționat, filmul de ficțiune este cunoscut și ca producția de film care tratează un subiect imaginar despre personaje angrenate în acțiuni ce se desfășoară în timp și spațiu.

-În solicitarea primită de la Societatea PRO TV SRL nu s-a menționat niciodată existența unor scene erotice în cadrul filmărilor ce urmau să aibă loc. Atâta timp cât respectivul film este difuzat de Pro TV în prime time, avem serioase rezerve asupra aspectelor reclamate.

În încheiere, precizăm faptul că Muzeul Municipiului București este o instituție care se bucură de prestigiu în peisajul muzeal și cultural contemporan, iar preocuparea noastră constantă este îndreptată spre protejarea și valorificarea patrimoniului cultural.


Adresa este semnată de:

Adrian Majuru, director Muzeul Municipiului București

Dan Pîrvulescu, director adjunct, Muzeul Municipiului București
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23621 vizualizari

 • +9 (53 voturi)    
  Gloata woke (Luni, 22 noiembrie 2021, 22:06)

  war4peace [utilizator]

  Gloata woke s-a aruncat iar pe un subiect, ahem, „fierbinte”.
  Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu mă uit la „Vlad”, mi se pare o mizerie, dar dacă totul s-a efectuat legal și în limitele legii, totul e în regulă.
  Că unor „pudibonde woke” li se pare că nu e OK, treaba lor. Dar ăsta e un non-subiect.
  • -14 (38 voturi)    
   De legea morala ai auzit, bre? (Luni, 22 noiembrie 2021, 22:28)

   Cripto [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

   Sau ti-e strain tot ce nu tine de bani si drepturile tale?
   • +13 (27 voturi)    
    Recunosc ca nu am auzit (Luni, 22 noiembrie 2021, 23:23)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Cripto

    Poti preciza numarul, Monitorul Oficial in care a fost tiparita? Ca altfel e degeaba, morala poate diferi de la tara la tara, regiune la regiune sau chiar de la om la om.
    • -4 (8 voturi)    
     Daca nu ai auzit, (Marţi, 23 noiembrie 2021, 10:06)

     Cripto [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     nu are rost .
   • +8 (28 voturi)    
    OK, punem altfel problema (Marţi, 23 noiembrie 2021, 0:10)

    war4peace [utilizator] i-a raspuns lui Cripto

    Hai să punem altfel problema.
    Să zicem că angajatele respective au copii. Să presupunem, doar. Și să mai presupunem că acei copii, când erau bebeluși, au dormit cu părinții lor în pat, cel puțin o dată.
    Păi cum așa, dom'le? În același pat în care au fost concepuți? Ce e cu nerușinarea asta?
    /sarcasm

    Când vine câte cineva și aruncă expresii gen „legea morală” precum aruncă maimuța știm-noi-ce, mă întreb dacă au idee despre ce vorbesc. De fapt, nu mă (mai) întreb, cunosc răspunsul. E negativ.
    • -5 (9 voturi)    
     Dupa rationamentul asta (Marţi, 23 noiembrie 2021, 10:08)

     Cripto [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

     daca e sa nu mai fim pudici, nu e asa? atunci eu pot pune mana pe sotia dumitale- ce e mare lucru ca pun mai multi mana pe ea, hai sa nu mai fim pudici, ce naiba, moncher! In realitate daca nu ai ochi, nu vezi mai nimic...de legea morala ce sa mai spun...si asta e foarte trist.
     • +1 (5 voturi)    
      Alo, tavarișci! (Marţi, 23 noiembrie 2021, 11:50)

      war4peace [utilizator] i-a raspuns lui Cripto

      Altul pentru care totul e doar strict alb sau doar strict negru.
      Vai de neamul nostru...
      Mă rog, poți să încerci să pui mâna pe soția mea, dar până apuc eu să reacționez, te-ar bate ea de n-ai ști cum te cheamă :)
      Dar asta e altă poveste...
      „Legea morală”... auzi... Care lege morală? Shari'a? Mitzvoth? Cele cinci Yamas? Dasa-sīla? Hai, că ai de unde alege, marfă e destulă.
      • +3 (5 voturi)    
       astia cu legea morala (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:15)

       stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

       ...sunt de obicei cei mai retrograzi si corupti. Cu conflictele de interese de obicei nu au nimic impotriva, dar cu sinceritatea cand vine vorba despre sex da!
     • +2 (4 voturi)    
      Ce legatura are pudicitatea aici?? (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:14)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Cripto

      1. Chiar daca pui mana pe cineva si acel cineva e de acord, nu e nici o problema. Ori si aici, actorii au fost de acord sa joace scena, e film. Nu ai vazut atatea filme in care actorii nu numai ca "pun mana", dar chiar isi saruta partenerii, desi in realitate sunt chiar casatoriti cu altcineva? Unde e morala aici?
      2. Daca nu e de acord, exista lege reala, nu morala, contra agresiunii sexuale.
      3. In legatura cu raspunsul dat mai sus, e tipic postac: cand nu ai argumente doar dai din gura...
   • 0 (10 voturi)    
    Nonsens (Marţi, 23 noiembrie 2021, 0:40)

    BillytheGreat [utilizator] i-a raspuns lui Cripto

    Ori e lege ori e morala .Inca de la romani au facut distinctia dintre Jus si Fas.
    • 0 (4 voturi)    
     Daca priviti atent, (Marţi, 23 noiembrie 2021, 10:09)

     Cripto [utilizator] i-a raspuns lui BillytheGreat

     cele doua coloane Jus si Lex au aceeasi radacina. Dar doar daca priviti atent.
     • +1 (3 voturi)    
      Aici ai dreptate, radacina e comuna (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:17)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Cripto

      Dar de aia unele sunt legi si trebuiesc respectate, cele morale fiind lasate la latitudinea fiecaruia SI NU POT FI IMPUSE, tocmai pentru ca morala poate diferi de la unul la altul, de la un grup la altul.
   • +3 (5 voturi)    
    Vorba asta - (Marţi, 23 noiembrie 2021, 9:52)

    BARBADOS [utilizator] i-a raspuns lui Cripto

    Legea morală în mine şi cerul înstelat deasupra - nu-şi putea găsi un decor mai potrivit decât planetariul unui observator astronomic. Cel pervers va găsi şi scenei erotice conotaţii în plus.
    Nici chestia cu "căcăreaza aia" n-ar trebui să mă supere: aşa scenariu, aşa replici, aşa personaje, aşa actori şi realizatori, iar de spectatori ce să mai spun. Dar, în materie de artă - vorba malgaşului: defustibus...
    • +3 (3 voturi)    
     Asta e alta discutie (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:23)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui BARBADOS

     Calitatea scenariului, (dar de ce zic calitate, ca nu exista?), e sub orice critica. Dar nu asta discutam aici, asta e pentru ca asta e lumea. Daca exista exemple similare chiar la nivel inalt (vezi ce se intampla in parlament, politica unde cica ar trtebui sa fie cei mai buni oameni), ce pretentii sa ai la un film?
  • +10 (28 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 noiembrie 2021, 22:32)

   [anonim] i-a raspuns lui war4peace

  • +5 (23 voturi)    
   Exact, asta e important, daca e legal sau nu! (Luni, 22 noiembrie 2021, 22:43)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

   Eu unul nu cred ca filmul e ilegal, cred ca a fost aprobat de cine e acreditat sa faca asta. Asa ca ce importanta are unde se filmeaza? Bine, aici mai poate fi o problema, cand si cum s-a filmat. Daca filmul e clasificat de ex. doar ca fiind pentru cei peste 18 ani iar cand s-a filmat a fost in prezenta unor vizitatori sau orice persoane sub 18 ani, atunci nu e in regula. Daca nu a fost nimeni din categoria asta, care e problema? Si nu in ultimul rand, daca ar avea fonduri suficiente, ar mai fi nevoit sa inchirieze pentru asa ceva? Ca nici nu cred ca a facut ceva ilegal cu banii obtinuti din inchiriere!
  • +7 (9 voturi)    
   Ce legătură vezi cu woke aici? (Marţi, 23 noiembrie 2021, 0:40)

   trotuar [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

   Cele care și-au dat demisia sunt clar din curentul "conservatism".
  • -4 (6 voturi)    
   Eu cred ca (Marţi, 23 noiembrie 2021, 1:08)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

   doamnele erau mai degraba cu familia traditionala sau cu bor… Deci auriste sau pnl-iste!
   • -5 (5 voturi)    
    Corect (Marţi, 23 noiembrie 2021, 9:12)

    war4peace [utilizator] i-a raspuns lui yol

    Aia era și ideea, dar poate că am fost eu prea subtil...
    Ideile woke sunt de fapt idei conservatoare mascate, în cele mai multe cazuri.
    „Politically correct” e echivalent cu ubicuitatea.
   • 0 (0 voturi)    
    Sau doar invidioase (Marţi, 23 noiembrie 2021, 18:45)

    vladislav_ [utilizator] i-a raspuns lui yol

    Să fie așa party la serviciu si ele sa nu fie invitate...
  • +2 (2 voturi)    
   tipic (Marţi, 23 noiembrie 2021, 12:01)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui war4peace

   Poate inainte sa folosesti cuvinte al carui sens nu il stii, cauti pe gugal sa afli ce inseamna.

   Attitudinea puritana nu e specifica miscarii woke, ci a conservatorilor ... stii tu, aia cu familia traditionala, gizas, fara sex inainte de casatorie, etc.
   • +2 (2 voturi)    
    exact! (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:48)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Multi vad, putini cunosc..
    "woke" folosit in termeni peiorativi de conservatori este echivalent cu postacul pesedist care numeste USR un partid neo-marxist. O asociere imbecila, daca este analizata la rece, care are ca scop imediat doar eliminarea sau minimalizarea unui subiect important.
   • -2 (2 voturi)    
    Of... (Marţi, 23 noiembrie 2021, 21:17)

    war4peace [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Mă refeream la cancel culture, dar na... comunicarea în scris „e greu”.
 • -7 (17 voturi)    
  Pro TV, (Luni, 22 noiembrie 2021, 22:27)

  Cripto [utilizator]

  la mai mare cu educatia, baieti! Aceasta este adevarata fata a acestui post- si a tuturor de altfel, nu au nimic sfant desi fac de ochii lumii emisiuni educative, opere caritabile etc etc. Deschideti ochii, oameni buni!
 • +14 (24 voturi)    
  Cam aiureala (Luni, 22 noiembrie 2021, 22:29)

  DanCris [utilizator]

  Sunt atatea scene din filme care au fost filmate in muzee. Unele filme chiar proaste sau cu subiecte controversate. De parca scene in care unii de bat prin muzeu sunt mai inteligente...
  Iar la partea cu scene erotice raspunsul conducerii mi se pare logic. Angajatele poate sunt pudice totusi.
 • +3 (17 voturi)    
  hotnews=politia moralitatii? (Luni, 22 noiembrie 2021, 22:50)

  Shaq100 [utilizator]

  Pozitia hotnews imi aduce aminte de politia moralitatii din Iran.
  'Guidance Patrol is the main Islamic religious police, or vice squad in the Law Enforcement Force of Islamic Republic of Iran. It was established in 2005, succeeding previously defunct institutions of similar nature. Its mission is to impose Islamic dress codes and norms of conduct in public. 'https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_religious_police#Iran
  • +5 (13 voturi)    
   hai ma (Luni, 22 noiembrie 2021, 23:27)

   zgubilitix [utilizator] i-a raspuns lui Shaq100

   Nu vad aici Hotnews decat investigand ceva ce aparuse deja in spaiul public si cerand si transmitand mai departe, cititorilor, un punct de vedere al institutiei. Mi se pare suficient de impartial (cel putin inacest caz).
 • +1 (9 voturi)    
  pudibonderia salveaza Romania (Luni, 22 noiembrie 2021, 23:31)

  zgubilitix [utilizator]

  Prea pudici! Prea pudici sa educam tinerii despre sex, prea pudici sa fim ceva mai relaxati cand este vorba de o nevoie de baza (cum era cu piramida aia?). Este printre nevoie de baza, dar sa nu vorbim de ea. Ciudat, avand in vedere ca sta la baza existentei noastre...
 • +4 (8 voturi)    
  In schimb (Luni, 22 noiembrie 2021, 23:31)

  asx [utilizator]

  Nu lasa lumea la telescopul mare pentru ca Covid.
 • +3 (13 voturi)    
  Pudicilor (Marţi, 23 noiembrie 2021, 0:04)

  Dogul [utilizator]

  O nație de pudibonzi cu nasu sub plapuma.
  Auzi ca scenele fierbinți nu au ce caută într-un spațiu cultural…
  O fi mai puțin fierbinte un nud pictat sau sculptat si expus într-un muzeu, sosocatzilor?
 • 0 (8 voturi)    
  Am citit azi o gluma (Marţi, 23 noiembrie 2021, 0:39)

  Soarele [utilizator]

  Cică ”Delta Dunării este singurlul loc din RO unde sunt mai mulți pești decât curve”.
  Cumva se poate exitinde și la situația de aici. Cerere și ofertă, inclusiv pe micul ecran.
 • -5 (5 voturi)    
  Vlad (Marţi, 23 noiembrie 2021, 5:03)

  verid [utilizator]

  Cele doua proaste au plecat singure ,sau au fost date afara cum era normal . La fel gandesc si imbecilii care se opun introducerii educatiei sexuale in scoli .
 • +2 (2 voturi)    
  A crescut oferta culturala (Marţi, 23 noiembrie 2021, 7:12)

  Jolly Roger [utilizator]

  De acum incolo cei din observator vor prezenta luneta drept instrumentul prin care au facut observatii astronomice Sangerozan.. (nici o reactie de la public) si astrologice Vlad (aici publicul aplauda in delir)!
 • +1 (7 voturi)    
  In romania (Marţi, 23 noiembrie 2021, 8:42)

  Costi888 [utilizator]

  Poti sa furi, sa omori, sa violezi.. totul e in regula. Cand vine vorba de sex sau LGBT.. brusc se trezeste constiinta si indignarea. Avem niste prioritati foarte bine setate..
  • +1 (1 vot)    
   Mi-ai luat vorba di gura! (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:28)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

   Exact asta vroiam sa spun si eu. Sunt atatea filme in care se omoara oameni, uneori chiar in masa. Sunt curios, daca ar fi fost filmata o scena din asta, si-ar mai fi dat demisia? Sau e OK sa omori, dar sa iubesti sau sa faci sex (consimtit, nici macar nu s-a filmat un viol) nu e??
 • +5 (7 voturi)    
  incredibil (Marţi, 23 noiembrie 2021, 9:51)

  Scarface1000 [utilizator]

  nu este film porno explicit, este doar o scena erotica...

  si 2 la mana erau copii acolo sau de ce se spune ca acolo vezi doamne vin copii, si la parinti in dormitor unde se face sex noaptea intra copii peste zi, care e problema?
  • +2 (2 voturi)    
   Foarte corect, am cautat de curiozitate (Marţi, 23 noiembrie 2021, 17:43)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   Porn church, acolo sa vezi rezultate!
   Sunt sigur ca Vlad e o porcarioara de film dar de la o scena erotica pana pornaiala e distanta super lunga!
   Iar Observatorul Astronomic nu e nici biserica nici Aula Academiei Romane. Poate e singurul mod in care o anumita parte a populatiei aude de existenta lor!
 • 0 (2 voturi)    
  banii invart pamantul (Marţi, 23 noiembrie 2021, 10:20)

  sput_nyk [utilizator]

  iar filmarea unor scene mai deocheate intr-o cladire publica nu este ceva nou sub soare intr-o economie capitalista; nu pot pune insa acelasi lucru despre sensul dat de protagonisti operei lui Eminescu.
  • +1 (3 voturi)    
   si zici tu ca sensul operei lui Eminescu (Marţi, 23 noiembrie 2021, 17:47)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui sput_nyk

   S-a schimbat in urma afirmatiilor protagonistilor?
   Adica doua replici puse de niste scenaristi mai realisti in gura unor actori, bang-bang, rastoarna total sensul operei eminesciene!
 • +1 (1 vot)    
  wow (Marţi, 23 noiembrie 2021, 17:16)

  crispavel78 [utilizator]

  Asta da motiv sa-ti dai demisia. :)
 • 0 (0 voturi)    
  Ne podidi pudicareala. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 12:20)

  SvT [utilizator]

  Cu ce difera ca s-au iubit in cupola Observatorului sau in cotetul lu' Tanti Leana din Pocraca?. Nu erau in Biserica.
 • 0 (0 voturi)    
  mani (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:49)

  hanu [utilizator]

  iz mani.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by