NASA a amânat din nou lansarea telescopului spațial James Webb, succesorul faimosului Hubble, după apariția „subită” a unei noi probleme tehnice, anunță cnet.

Logo-ul NASAFoto: Allard1, Dreamstime.com

Telescopul spațial James Webb a ajuns unul dintre cele mai delicate subiecte la agenția aerospațială americană. După ani de zile de amânări, el trebuia în sfârșit lansat pe 18 decembrie, urmând a deveni telescopul-fanion al NASA.

Lansarea a fost acum decalată cu cel puțin 4 zile, până pe 22 decembrie, după un incident în timpul operațiunilor de pregătire a lansării. Telescopul se află în prezent în procesul de cuplare cu racheta Ariane 5 care îl va escorta în spațiu.

„O deblocare subită și neplanificată a unei clame care ține [telescopul James] Webb legat de adaptorul vehiculului de lansare a provocat o vibrație în întregul observator”, afirmă un comunicat remis de NASA luni.

Un proiect comun al NASA, Agenției Spațiale Europene (ESA) și Agenției Spațiale a Canadei, telescopul James Webb se află la portul spațial din Guyana Franceză al ESA, el supraviețuind cu bine călătoriei lungi făcute din California atât pe apă cât și pe șosea.

„O comisie de revizuire a anomaliei a fost imediat creată și a dispus efectuarea unor testări suplimentare pentru a stabili cu certitudine că incidentul nu a provocat deteriorarea niciunor componente”.

NASA a declarat că se așteaptă să poată oferi o actualizare a condiției telescopului până la sfârșitul acestei săptămâni.