Yusaku Maezawa, miliardarul fondator al brand-ului de haine Zozo, a ajuns cu bine la bordul Stației Spațiale Internaționale cu o rachetă Soyuz ce a fost lansată de la cosmodromul Baikonur. 12 zile va sta japonezul, împreună cu asistentul său Yozo Hirano și cu cosmonautul rus Alexander Misurkin. Rusia își anunță revenirea în turismul spațial și biletul plătit de japonez nu a fost deloc ieftin: undeva pe la 50-60 milioane dolari.

Yusaku Maezawa a ajuns pe SSIFoto: Captura YouTube

Față de excursiile propuse de Blue Origin sau Virgin Galactic, cea de acum este la altitudine de zeci de ori mai mare, iar senzația de imponderabilitate nu durează câteva minute, ci aproape două săptămâni.

La bordul SSI sunt acum 10 oameni.

Maezawa este un aventurier celebru pentru ideile sale ieșite din comun și pentru cheltuielile exorbitante. Spre exemplu, în 2016 a cumpărat cu 57 milioane dolari o pictură de Jean-Michel Basquiat și un an mai târziu a plătit 110 milioane dolari pentru o lucrare a aceluiași artist american devenit celebru în anii 80 în cadrul mișcării neo-expresionste.

Maezawa va fi prezent la bordul unei navete SpaceX în 2023 sau 2024 pentru o călătorie în jurul Lunii. Misiunea se numește Starship și japonezul a cumpărat toate cele nouă locuri.

Maezawa are 46 de ani și averea este evaluată la 1,9 miliarde dolari. Miliardarul şi-a vândut afacerea online de modă Zozo către grupul SoftBank în 2019.

Maezawa a devenit un nume celebru în Japonia datorită pasiunii pentru avioane private şi super-maşini, a darurilor în numerar oferite urmăritorilor săi de pe Twitter şi a iubitelor sale din rândul vedetelor, într-o ţară cunoscută pentru cultura sa corporatistă conformistă.

Maezawa va fi prima persoană privată din Japonia care ajunge în spaţiu după jurnalistul TV Toyohiro Akiyama, care a vizitat staţia spaţială Mir în 1990.