NASA a reprogramat lansarea Telescopului Spaţial James Webb (JWST) pentru ziua Crăciunului, nu mai devreme de ora României 14:20, scrie News.ro.

Telescopul James Webb si racheta Ariane 5Foto: NASA

Este stabilit acum ca misiunea să fie lansată pe 25 decembrie, nu mai devreme de ora României 14:20, la bordul rachetei Ariane 5 din portul spaţial european Kourou din Guyana Franceză.

JWST este un proiect comun dezvoltat de NASA şi agenţiile spaţiale Europeană şi Canadiană.

Telescopul era planificat să fie lansat în 2018, apoi anul acesta, la jumătatea lunii decembrie, iar de atunci misiunea a fost amânată de două ori, câteva zile.

El este succesorul în valoare de 10 miliarde de dolari al veteranului telescop Hubble. Lansat în 1990, telescopul Hubble a oferit oamenilor de ştiinţă imagini spectaculoase ale universului şi, deşi a suportat câteva reparaţii, el a continuat să funcţioneze şi să se dovedească extrem de eficient.

Telescopul James Webb este considerat robust, a fost construit să reziste la şocuri şi zgomote puternice.

A fost conceput să facă observaţii aprofundate în univers faţă de predecesorul său. Obiectivul lui este să observe primele stele care au apărut în cosmos.

Cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă.

„Mii de ingineri şi sute de oameni de ştiinţă au lucrat pentru a face Webb realitate, împreună cu 300 de universităţi, organizaţii şi companii din 29 de state ale SUA şi 14 ţări”, a explicat NASA.