Japonia a revizuit marți calendarul planurilor sale de explorare a spațiului, vizând trimiterea unui japonez pe Lună până în a doua jumătate a acestui deceniu, transmite Reuters.

Luna plinaFoto: Brian Kushner, Dreamstime.com

"Nu numai că spațiul este o frontieră care oferă oamenilor speranțe și visuri, dar oferă, de asemenea, o fundație crucială pentru societatea noastră economică în ceea ce privește securitatea noastră economică", a declarat premierul Fumio Kishida în cadrul unei reuniuni de finalizare a planului.

Potrivit proiectului de calendar al planului, Japonia își propune să trimită primul non-american pe Lună, ca parte a programului Artemis, o inițiativă condusă de SUA care are ca scop întoarcerea astronauților pe satelitul natural al Pământului.

De asemenea, planul detaliază aspirațiile Japoniei de a lansa o sondă pentru a explora Marte în 2024, precum și de a găsi modalități de a genera electricitate solară în spațiu.

China, țara vecină, își propune, de asemenea, să devină o mare putere spațială până în 2030 și intenționează și ea să trimită astronauți pe Lună, ceea ce generează perspectiva unei curse spațiale asiatice.

În luna mai, China a devenit a doua țară care a plasat un rover pe Marte, la doi ani după ce a pus prima navă spațială pe partea îndepărtată a Lunii.

Anunțul Japoniei cu privire la obiectivele sale de explorare spațială vine la o săptămână după ce miliardarul japonez Yusaku Maezawa s-a întors pe Pământ după ce a petrecut 12 zile la bordul Stației Spațiale Internaționale, devenind primul turist spațial care a călătorit pe ISS în mai bine de un deceniu.