​Telescopul spațial James Webb se găsește la un milion de km de Terra și a parcurs peste două treimi din distanța către zona L2 Lagrange de unde va începe să facă observații astronomice. Telescopul a fost lansat în ziua de Crăciun cu o rachetă Ariane 5 și a mai depășit cu succes o etapă importantă: oglinda secundară s-a depliat. Pentru că telescopul este atât de mare, el a putut fi lansat doar super-pliat în vârful rachetei Ariane, iar deplierea se face în peste 300 de mici pași, timp de 13 zile. Călătoria spre punctul L2 Lagrange durează 29 de zile, până pe 23 ianuarie.

Telescopul James Webb - ilustratieFoto: NASA

Cea mai recentă etapă depășită cu succes se referă la desfacerea oglinzii secundare care s-a fixat la capătul a trei brațe ce au 8 metri lungime. Oglinda secundară are diametrul de 74 cm și a fost pliată față-n-față cu oglinda mare, principală, pentru a încăpea în rachetă.

Această oglindă secundară va avea un rol foarte important în observații fiindcă va reflecta lumina colectată de oglinda principală și o va trimite la instrumentele telescopului.

Mai exact, rolul oglinzii secundare este să concentreze lumina colectată de oglinda principală într-o deschidere din centrul acestei oglinzi. Prin această deschidere lumina ajunge la o a treia oglindă, care o reflectă către instrumentele telescopului.

Foarte curând ar trebui să se desfacă oglinda principală, cea cu diametru de 6,4 metri.

James Webb Space Telescope (JWST) a fost construit și pentru a ne arăta și cum s-au ”aprins” acum peste 13,4 miliarde de ani primele ”lumini”, într-un Univers super-întunecat. Telescopul ne va da mai multe date despre primele licăriri ale ”zorilor” universului, când primele stele și galaxii au început să-l populeze. Se speră că Webb, grație oglinzii uriașe și a capacității de a vedea în infraroșu, va permite vizualizarea mult mai clară a unor galaxii îndepărtate.

O a doua categorie de observații va fi în domeniul exoplanetelor pe care ne așteptăm să le vedem mai clar ca niciodată. Interesant este că atunci când s-a discutat în mod serios prima oară despre construirea telescopului nu se știa de existența unor exoplanete, dar de atunci au fost catalogat peste 4.000. Noul telescop va putea examina atmosfera exoplanetelor pentru a detecta bio-semnături care să indice prezența apei, metanului sau a altor substanțe.

James Webb Telescope ne poate da informații noi despre galaxiile primordiale, despre exoplanete, despre energia întunecată și despre găurile negre de la începuturile cosmosului.