Etapa superioară a unei rachete rusești Angara A5 s-a prăbușit înapoi pe Pământ într-un mod necontrolat miercuri, intrând în atmosfera deasupra Oceanului Pacific la ora 16:08. EST (21:08 GMT), potrivit Live Science.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Reintrarea Persei în atmosferă a fost confirmată desupra pacificuluid e Sud, a confirmat astronomul Jonathan McDowell, care are sediul la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

Această locație de latitudine/longitudine corespunde unei zone de ocean la est de Polinezia Franceză.

Racheta Angara-A5 a fost lansată din cosmodromul Plesetsk situat în regiunea de nord-vest a Rusiei, Arhangelsk, luni, 27 decembrie. Lansarea avea ca scop trecerea într-o nouă etapă superioară a rachetei, cunoscută sub numele de Persei.

Aceasta a fost cea de-a treia lansare-test realizată după anul 2014 pentru o rachetă Angara, un lansator greu cu un motor dezvoltat în cadrul programului ce vizează înlocuirea lansatoarelor îmbătrânite Proton, bazate pe o tehnologie ce datează din anii 1960.

Potrivit experților în domeniul spațial, racheta avea o viteză de 7,5 km pe secundă și cântărește aproximativ 4 tone, fără combustibil.

Racheta rusească nu trebuia să reintre în atmosfera Pământului în acest fel, a adăugat Krag. „Trebuia să ajungă pe o orbită și să rămână acolo mii de ani, însă nu a reușit să mai pornească”.

Agenția spațială rusă Roscosmos a declarat pentru CNN că lansarea a fost operată de Ministerul rus al Apărării,