O „colibă lunară” misterioasă văzută de roverul lunar Yutu 2 din China este de fapt... o stâncă adorabilă în formă de iepure, potrivit Live Science.

Cubul fotografiat de Yutu-2Foto: cnsa.gov.cn

Stânca a fost supranumită „iepurele de jad” de către echipa Yutu 2, care a realizat vineri o observare mai atentă a rocii de către roverul său. Porecla este potrivită, deoarece numele roverului, Yutu, se traduce și prin „iepure de jad”.

Obiectul a apărut pentru prima dată în câmpul vizual al camerelor lui Yutu 2 în decembrie, când arăta ca o neclaritate în formă de cub la orizont.

Rover-ul chinez este primul care explorează partea îndepărtată a lunii, care este mai accidentată și plină de cratere decât partea apropiată a lunii.

Deoarece obiectul părea neregulat de simetric, cu un vârf plat ciudat, cercetătorii din programul de informare al Administrației Naționale a Spațiului din China, Our Space, au glumit că ar putea fi ”coliba pionierilor extratereștri”.

Roverul Yutu-2 (Iepurele de Jad 2) a coborât pe suprafața lunară pe 3 ianuarie, la ora Beijingului 10,22 (14,22 GMT), la 12 ore după ce China a reușit prima aselenizare realizată vreodată de un dispozitiv spațial pe fața ascunsă a Lunii.