​Compania SpaceX a testat anul trecut cu succes componente esențiale din sistemul spațial Starship care ar trebui să ducă oameni pe Lună în câțiva ani și care asamblat complet va avea 120 de metri înălțime. În primăvara acestui an, cel devreme în martie, ar trebui să aibă loc primul zbor orbital al rachetei reutilizabile, dar este foarte posibil să apară noi amânări, dat fiind că programul este complex.

Testarea unei componente StarshipFoto: Ztiger, Dreamstime.com

Elon Musk ar fi vrut ca primul zbor orbital Starship să se petreacă la final de 2021, însă nu a fost posibil din cauza unor probleme tehnice, dar și fiindcă autoritatea Federal Aviation Administration a lansat o consultare publică pe tema impactului pe care lansarea îl va avea asupra mediului. Consultarea se va finaliza pe 28 februarie și este esențială fiindcă mai mulți locuitori din zona texană de unde se va face lansarea se opun.

La final de 2021 SpaceX a făcut așa-numite teste statice ("static fire" tests) cu motoarele Raptor pornite, dar secțiunea testată a fost ancorată la sol.

SpaceX a trimis astronauți la Stația Spațială Internațională în 2020, iar în 2023 va trimite oameni în jurul Lunii, turiști care vor plăti multe zeci de milioane de dolari. SpaceX este evaluată la aproape 100 miliarde dolari și are 10.000 de angajați.

Scopul lui Musk este să trimită oameni pe Marte, iar pentru asta compania lucrează de câțiva ani la un sistem spațial uriaș numit Starship care conține o treaptă numită Super Heavy și o a doua treaptă numită Starship. Ambele sunt reutilizabile.

Când va fi completă, racheta Starship va avea 120 de metri de înălțime.

Sistemul Starship este în centrul ambițiilor lui Elon Musk de a face zborul în spațiu mult mai ieftin și de a duce oameni pe Lună, și apoi pe Marte. În 2023 planul este ca miliardarul japonez Yusaku Maezawa să fie dus într-o super-navă spațială într-un zbor în jurul Lunii. Este același om care a fost recent într-o super-aventură de 12 zile pe orbită, tot cu SpaceX.

SpaceX a reușit în mai 2021 să readucă pe Terra cu succes un prim prototip refolosibil Starship ”de categoria grea”, după ce patru încercări anterioare se încheiaseră cu explozii.

Surse: CNN, space.com