Beijingul preconizează să construiască o staţie de cercetare pe Lună atât înaintea Statelor Unite, cât și a altor concurenţi din domeniul spaţial, a declarat unul dintre oficialii Administrației Naționale pentru Spațiu din China /China National Space Administration/ (CNSA), organizație guvernamentală chineză fondată în 1993 pentru gestionarea activităților spațiale, potrivit publicaţiei "Cursorinfo".

Un crater de pe LunaFoto: NASA

Potrivit sursei, China estimează să reuşească până în anul 2027 să realizeze aceste proiect spaţial, depășind astfel Rusia și Statele Unite.

Se preconizează construirea unei unități mobile autonome a stației de cercetare, care să permită cercetătorilor chinezi să se îndepărteze de aceasta la o distanță de până la 1.000 de kilometri.

Publicația "Cursorinfo" mai notează faptul că programul de construire a unei baze pe Lună a fost accelerat, iar etapa sa finală a fost amânată din 2035 pentru anul 2027.

Scopul principal al misiunii spaţiale este de a construi o bază, o staţie de cercetare, pe Lună pentru utilizarea în continuare în scopuri pașnice a resurselor satelitului Pământ, citează rador si Rosbalt.

După ce China va înfiinţa o staţie de cercetare lunară, astronauţii săi vor rămâne pe Lună perioade lungi de timp pentru a efectua cercetări ştiinţifice, potrivit presei de stat chineze, citându-l pe autorul programului lunar al Chinei, relatează Reuters.

China a planificat o serie de misiuni fără echipaj în acest deceniu, inclusiv crearea unei baze robotice pentru a explora regiunea polară sudică a Lunii, înaintea debarcărilor cu echipaj.

"Dacă proiectul staţiei de cercetare lunară este implementat cu succes, China nu va fi departe de realizarea debarcărilor cu echipaj", a spus Wu Weiren, proiectantul şef al programului de explorare lunară din China.

În martie anul trecut, China şi Rusia au semnat un prim pact pentru înfiinţarea unei staţii internaţionale de cercetare lunară, dar nu au dezvăluit o cronologie.

"În comparaţie cu astronauţii americani care ar putea sta doar zeci de ore după aterizarea pe Lună, astronauţii chinezi vor rămâne pe Lună o perioadă mai lungă de timp", a spus Wu. "Va fi o şedere de lungă durată pe Lună, nu o oprire scurtă".

China a lansat cu succes o serie de misiuni lunare în ultimii ani, inclusiv o recuperare fără echipaj de roci lunare anul trecut, prima ţară care realizează o astfel de operaţiune din 1976.

Dar China rămâne în continuare în urma Statelor Unite în ceea ce priveşte experienţa, expertiza şi tehnologia, scrie Reuters.