Se pare că nu toate planetele sunt sferice ca Pământul, astronomii descoperind în premieră o exoplanetă cu o formă diferită, relatează Futurism.com.

Reprezentare computerizata a planetei WASP-103bFoto: ESA

Descoperirea a fost făcută de astronomii Agenției Spațiale Europene (ESA) în constelația Hercule, aceasta fiind anunțată pe site-ul agenției.

Numită WASP-103b, planeta pare să fie deformată din cauza forțelor mareice enorme exercitate de steaua în jurul căreia gravitează.

În mod asemănător cu modul în care Luna exercită o atracție de maree asupra Pământului, steaua din sistemul din care face parte WASP-103b este atât de aproape de planetă încât exercită o forță uluitoare asupra planetei.

Planetă în formă de minge de rugby

Acest lucru a făcut planeta să se „întindă” în forma unei mingi de rugby și, probabil cel mai interesant, aceasta este prima diformitate de acest fel detectată vreodată.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul telescopului CHEOPS al ESA și cu datele culese cu Telescopul Spațial Hubble și Telescopul Spațial Spitzer al NASA.

Mai exact, CHEOPS a reușit să detecteze lumina reflectată de planetă la lungimi de undă foarte specifice, aceste amprente fiind folosite pentru a calcula forma sa exactă.

„Aceasta este prima dată când o astfel de analiză a fost făcută și putem spera că observațiile de-a lungul unui interval de timp mai lung vor întări această observație și duce la o înțelegere mai bună asupra structurii interne a planetei”, afirmă Jacques Laskar, director de cercetări la Centrul Național Francez pentru Cercetări Științifice și coautor al studiului care a anunțat descoperirea, publicat in revista Astronomy & Astrophysics.

Cercetătorii speră că observații viitoare făcute de Telescop Spațial James Webb, deja complet funcțional la două săptămâni după lansare, vor duce la obținerea unor noi date cu privire la natura exactă a deformării acestei planete ciudate.

Citește și: