La aproape o lună de la lansare, telescopul spațial James Webb a ajuns pe orbita sa finală, la 1,5 milioane de km de Pământ, de la care va putea observa primele galaxii din univers, a confirmat NASA.

Telescopul James Webb - ilustratieFoto: NASA

Și-a activat propulsoarele în jurul orei 7:00 p.m. GMT pentru a ajunge la punctul Lagrange 2, ideal pentru observarea cosmosului, potrivit AFP.

„Bine ai venit acasă, Webb!”, a exclamat șeful agenției spațiale americane, Bill Nelson, într-un comunicat de presă.

Urmează alinieri și calibrări în următoarele luni, iar observațiile științifice vor începe la vară. Mai exact, etapa următoare constă în cinci luni în care vor fi calibrate instrumentele optice și vor fi ajustate oglinzile.

James Webb Space Telescope (JWST) a fost construit pentru a ne arăta și cum s-au ”aprins” acum peste 13,4 miliarde de ani primele ”lumini”, într-un Univers super-întunecat. Telescopul ne va da mai multe date despre primele licăriri ale ”zorilor” universului, când primele stele și galaxii au început să-l populeze. Se speră că Webb, grație oglinzii uriașe și a capacității de a vedea în infraroșu, va permite vizualizarea mult mai clară a unor galaxii îndepărtate.

O a doua categorie de observații va fi în domeniul exoplanetelor pe care ne așteptăm să le vedem mai clar ca niciodată. Interesant este că atunci când s-a discutat în mod serios prima oară despre construirea telescopului nu se știa de existența unor exoplanete, dar de atunci au fost catalogat peste 4.000. Noul telescop va putea examina atmosfera exoplanetelor pentru a detecta bio-semnături care să indice prezența apei, metanului sau a altor substanțe.

James Webb Telescope ne poate da informații noi despre galaxiile primordiale, despre exoplanete, despre energia întunecată și despre găurile negre de la începuturile cosmosului.