Un fost director al NASA a fondat un startup care vrea să construiască avanposturi robotice în apropierea Lunii, relatează futurism.com.

Stație cosmică pe Lună - Ilustrare graficăFoto: ESA

Steve Jurczyk, fost director al mai multor departamente din cadrul NASA și administrator interimar al agenției spațiale americane între ianuarie 2021 și mai 2021 - când s-a pensionat-, a cofondat o companie de infrastructură comercială spațială numită Quantum Space.

Obiectivul companiei este de a construi un sistem de avanposturi robotice în regiunea dintre Pământ și Lună cu scopul de a asista viitoarele misiuni publice și private înspre suprafața lunară.

În acest scop, Quantum Space vrea să dezvolte sateliți, unități de depozitare în spațiu, facilități de realimentare și legături de comuncații între Pământ și Lună.

„Vrem să înlăturăm barierele pentru utilizarea spațiului cu scopul de a livra mai multe cercetări științifice, mai multe date și informații, întări siguranța națională și accelera activitățile comerciale”, afirmă Jurczyk, CEO-ul companiei.

Avanposturi robotice înspre Lună

O analogie utilă pentru a ne imagina aceste avanposturi ar fi cea cu benzinăriile sau service-urile auto de lângă o autostradă.

Pe măsură ce NASA se pregătește să lanseze în 2025 istorica misiune Artemis care să readucă omul pe Lună, vom vedea cu siguranță mai multe misiuni înspre suprafața lunară.

Prin urmare, aceste avanposturi ar urma să asiste și ofere sprijin tehnic și logistic pentru misiunile din viitor, oferind aeronavelor spațiale un loc în care să realimenteze în timpul drumurilor înspre și dinspre Lună.

„Am putea fi primii cu care creăm capabilități și servicii în spațiul dintre Pământ și Lună”, a declarat Jurczyk pentru The Verge, subliniind că asemenea facilități nu au fost niciodată create până acum.

Jurczyk a fost administrator interimar al NASA după demisia lui Jim Brindestine la sfârșitul lui 2020, acesta renunțând la funcție pentru a permite noii administrații democrate de la Washington să numească un șef al agenției aerospațiale americane pe care îl consideră mai apropiat de obiectivele sale.

Brindestine fusese numit în funcție de fostul președinte republican Donald Trump.

Citește și: