​Compania SpaceX a testat anul trecut cu succes componente esențiale din sistemul spațial Starship care ar trebui să ducă oameni pe Lună în câțiva ani și care, asamblat complet, va avea 120 de metri înălțime. Elon Musk s-a referit la Starship ca fiind ”the holy grail of space technology”, mai ales că este reutilizabilă, și a spus de nenumărate ori că este crucială pentru planul său de a duce oameni pe Marte.

Testarea unei componente StarshipFoto: Ztiger, Dreamstime.com

Elon Musk a detaliat joi seară într-o prezentare cele mai noi progrese tehnice ale rachetei sale gigantice care urmează să ajungă în spațiu pentru prima dată „în acest an”. El nu a anunțat noi proiecte de misiuni și nici nu a comunicat o dată fermă pentru acest prim zbor orbital. Dar, fără îndoială, s-au făcut progrese.

Miliardarul a ținut prezentarea la SpaceX Starbase Boca Chica, bază situată în sudul Texasului unde a fost dezvoltată această rachetă impresionantă gândită pentru călătorii interplanetare, în special către Marte.

Lansările operaționale se vor face din Florida, iar centrul de la Boca Chica, Texas, se va axa pe partea de cercetare și dezvoltare. Din 2010 SpaceX utilizează rachete Falcon 9 pentru diversele misiuni, iar booster-ul este reutilizabil. Starship este următoarea generație, este mult mai mare, poate zbura mai des și costul zborurilor va scădea, pentru că racheta va fi complet reutilizabilă.

SpaceX a testat până acum cinci prototipuri ale secțiunii superioare Starship, până la o altitudine de aproximativ 10 km. Doar prototipul final a realizat cu succes o aterizare; celelalte fie au explodat la sol, fie în zbor.

Pasul următor, ajungerea pe orbită, este unul mai complicat din punct de vedere tehnic Pentru a ajunge în spațiu, SpaceX trebuie să lanseze și să testeze treapta Super Heavy care va avea peste 30 de motoare Raptor. Sunt încă probleme de producție la aceste motoare, dar Musk promite că vor fi rezolvate și promite că SpaceX va ajunge să producă un motor Raptor pe zi.

Data primului zbor de testare orbital al Starship a fost amânată de mai multe ori, Musk a promis că până la sfârșitul lui 2022, SpaceX va produce câte o rachetă Starship în fiecare lună.

Elon Musk ar fi vrut ca primul zbor orbital Starship să se petreacă la final de 2021, însă nu a fost posibil din cauza unor probleme tehnice, dar și fiindcă autoritatea Federal Aviation Administration a lansat o consultare publică pe tema impactului pe care lansarea îl va avea asupra mediului. SpaceX mai are de primit o serie de aprobări.

Scopul lui Musk este să trimită oameni pe Marte, iar pentru asta compania lucrează de câțiva ani la acest sistem spațial uriaș numit Starship care conține o treaptă numită Super Heavy și o a doua treaptă numită Starship. Ambele sunt reutilizabile.

Când va fi completă, racheta Starship va avea 120 de metri înălțime. Probabil că primul zbor orbital va fi în câteva luni.

Sistemul Starship este în centrul ambițiilor lui Elon Musk de a face zborul în spațiu mult mai ieftin și de a duce oameni pe Lună, și apoi pe Marte. În 2023 planul este ca miliardarul japonez Yusaku Maezawa să fie dus într-o super-navă spațială într-un zbor în jurul Lunii. Este același om care a fost recent într-o super-aventură de 12 zile pe orbită, tot cu SpaceX.

Surse: AFP, New York Times