SpaceX și miliardarul american Jared Isaacman, care s-a întors din prima sa călătorie în spațiu cu doar câteva luni în urmă, au anunțat luni un parteneriat pentru trei noi misiuni, prima dintre care programată pentru anul acesta va include și o plimbare în spațiu, potrivit AFP.

Jared IsaacmanFoto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia Images

A treia misiune va fi, de asemenea, „primul zbor cu oameni la bord” pentru noua mega-rachetă Starship, aflată în prezent în dezvoltare de compania lui Elon Musk.

Acest anunț reprezintă o nouă piatră de hotar pentru sectorul privat de explorare spațială, întrucât SpaceX urmărește să realizeze misiuni din ce în ce mai ambițioase.

Este un „mini-program spațial”, a argumentat cu îndrăzneală Isaacman în cadrul unei conferințe de presă. Scopul este dezvoltarea „capacităților de zbor spațial de lungă durată” ale SpaceX, având „obiectivul final de a facilita explorarea lui Marte”, a spus șeful companiei financiare Shift4.

Programul, numit Polaris după steaua polară, este finanțat atât de SpaceX, cât și de Jared Isaacman. Dar omul de afaceri a refuzat să dea cifre precise. Suma este probabil de sute de milioane de dolari.

Prima misiune, „Polaris Dawn”, va avea patru membri ai echipajului, printre care Isaacman. Un pilot experimentat va fi comandant.

Va dura până la cinci zile și va decola din Florida „în al patrulea trimestru al acestui an” cel mai devreme, la bordul unei rachete Falcon 9 - care transportă deja astronauți NASA la Stația Spațială Internațională (ISS).

O plimbare spațială, fără precedent pentru companie, este planificată „la o altitudine de aproximativ 500 de kilometri” și ar trebui să servească drept test pentru noile costume spațiale dezvoltate de SpaceX, adaptate acestor ieșiri extra-vehiculare.

Trapa capsulei Dragon va fi deschisă, iar în absența unui sas, întregul echipaj va fi expus vidului spațiului. Decizia cine pleacă va fi luată în timpul antrenamentului în următoarele luni, a spus Isaacman.

În septembrie, miliardarul închiriase deja misiunea spațială Inspiration4, prima din lume care a trimis în spațiu doar amatori, fără un astronaut profesionist la bord. Nava SpaceX a călătorit la o altitudine de 590 km, deja mai departe decât ISS.

De data aceasta, „Polaris Dawn” va zbura „mai sus” decât orice misiune cu echipaj SpaceX de până acum și va încerca să se ridice spre „cea mai înaltă orbită terestră realizată vreodată”, potrivit unui comunicat.

Jared Isaacman a indicat că altitudinea ar fi de ordinul celei din programul NASA Gemini, a cărui misiune a 11-a urcase la 1.370 km.

Cu toate acestea, această distanță va fi încă foarte departe de cei aproximativ 380.000 de km care separă Pământul de Lună, atinși de astronauții NASA în timpul programului Apollo.

Pe lângă Jared Isaacman însuși, nava îl va avea la bord pe pilotul Scott Poteet, un fost veteran al Forțelor Aeriene ale SUA care a lucrat pentru mai multe dintre companiile miliardarului.

În călătorie vor face parte și doi angajați SpaceX. Prima, Sarah Gillis, este responsabilă de programul de formare a astronauților pentru companie și l-a antrenat pe Jared Isaacman pentru Inspiration4.

A doua, Anna Menon, la rândul ei, a lucrat șapte ani pentru NASA înainte de a se alătura SpaceX.