​Telescopul James Webb care se află la peste 1.5 milioane km de Terra, în punctul său special de observație, a mai depășit cu succes o etapă, cea în care oglinzile s-au aliniat și cele 18 panouri se comportă precum o oglindă uriașă. A fost trimisă și o imagine din procesul de calibrare a telescopului. Munca științifică începe în maxim 3-4 luni și mai sunt multe de pregătit.

O imagine de evaluare a alinierii instrumentelor optice ale James Webb - CopyFoto: NASA

Practic, de acum, cele 18 oglinzi sunt suficient de bine aliniate încât pot să se comporte precum o singură oglindă masivă. Pot fi ”luate în vizor” pentru test și diverse stele, totul pentru a pregăti munca științifică ce ar trebui să înceapă în mod serios la vară.

Alinierea nu este completă: în următoarele șase săptămâni telescopul de 10 miliarde dolari se va pregăti pentru observații și alte instrumente optice vor trebui aliniate: spectrograful infraroșu, instrumentele de imaging și alte spectrografe și instrumente de măsurare.

Apoi telescopul va face verificări finale și va aplica ajustările necesare.

Pe 24 ianuarie, la aproape o lună de la lansare, telescopul spațial James Webb a ajuns pe orbita sa finală, la 1,5 milioane de km de Pământ, de la care va putea observa primele galaxii din univers, a confirmat NASA.

James Webb Space Telescope (JWST) a fost construit pentru a ne arăta și cum s-au ”aprins” acum peste 13,4 miliarde de ani primele ”lumini”, într-un Univers super-întunecat. Telescopul ne va da mai multe date despre primele licăriri ale ”zorilor” universului, când primele stele și galaxii au început să-l populeze. Se speră că Webb, grație oglinzii uriașe și a capacității de a vedea în infraroșu, va permite vizualizarea mult mai clară a unor galaxii îndepărtate.

O a doua categorie de observații va fi în domeniul exoplanetelor pe care ne așteptăm să le vedem mai clar ca niciodată. Interesant este că atunci când s-a discutat în mod serios prima oară despre construirea telescopului nu se știa de existența unor exoplanete, dar de atunci au fost catalogat peste 4.000. Noul telescop va putea examina atmosfera exoplanetelor pentru a detecta bio-semnături care să indice prezența apei, metanului sau a altor substanțe.

James Webb Telescope ne poate da informații noi despre galaxiile primordiale, despre exoplanete, despre energia întunecată și despre găurile negre de la începuturile cosmosului.