Cel puțin 17 erupții provenite de la o singură pată solară au fost depistate de astronomi în ultimele zile, unele dintre acestea eliberând particule încărcate electric care ar putea crea culori spectaculoase în straturile superioare ale atmosferei Pământului, relatează Space.com.

Eruptie solaraFoto: NASA

Erupțiile solare au provenit de la o pată solară supraactivă numită AR2975 care a început să erupă în mod repetat de luni, 28 martie. Evenimentul stelar ar putea declanșa în curând unele furtuni geomagnetice moderate pe Pământ.

Petele solare apar din cauza unor erupții ale stelelor în urma unei realinieri subite ale câmpurilor magnetice puternice generate de acestea. Petele solare au o temperatură mai mică decât fotosfera (regiunea stelei care trimite cea mai mare cantitate de lumină în exterior) și pot avea un diametru între 1.000 și 100.000 de kilometri.

Erupții solare și ejecții coronale de masă

Erupțiile solare sunt asociate ocazional cu ejecții coronale de masă (CME), fluxuri de particule încărcate care scapă în spațiu.

Erupțiile petei AR2975 au fost surprinse de Observatorul Dinamicii Solare al NASA și Observatorul Solar şi Heliosferic al Agenției Spațiale Europene.

„Erupțiile au lansat două, posibil trei ejecții coronale de masă înspre Pământ”, notează SpaceWeather.com despre eveniment. NASA și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite (NOAA) sugerează că prima ejecție va ajunge pe Pământ joi, 31 martie, în timp ce cel puțin o alta este așteptată vineri, 1 aprilie.

Furtună geomagnetică și aurore

Cercetătorii preconizează că o furtună geomagnetică moderată - clasificată ca G2 în scara G1-G5 privind activitatea geomagnetică - să aibă loc, fie la primele ore ale zilei de joi, fie miercuri noaptea, potrivit cercetătorilor consultați de Newsweek.

„Impactul unei furtuni G2 asupra tehnologiei este în general redus dar ea poate împinge aurorele polare către Ecuator”, afirmă Centrul de Prognoze al NOAA. Cercetătorii de aici afirmă de asemenea că este posibil ca aurorele să poată fi văzute în zona de nord a Statelor Unite.

Agenția Spațială Europeană nu a oferit o prognoză deocamdată, ejecțiile coronale de masă și aurorele polare fiind notoriu de dificil de prognozat, însă este puțin probabil ca aurorele să poată fi văzute la latitudini aflate mai în sudul Europei.

Soarele se află în prezent la aproximativ jumătatea unei faze de activitate solară crescută dintr-un ciclu solar de 11 ani - o perioadă în care trece printr-un vârf în care numărul de pete solare este cel mai ridicat, urmată apoi de o perioadă de acalmie.

Altfel spus, ne putem aștepta ca activitatea solară și numărul de ejecții coronale de masă să crească în următorii ani.

Citește și: