​NASA va efectua de vineri până duminică primele teste statice cu uriașa rachetă SLS și cu modulul Orion. Practic vor fi umplute rezervoarele cu combustibil și se va face o numărătoare în genul celei dinaintea lansării, dar NU va fi și o lansare.

NASA SLSFoto: NASA

Misiunea Artemis 1 va consta în trimiterea modulului Orion într-o călătorie în jurul Lunii, fără echipaj uman. Se estimează că la vară se va întâmpla lansarea, deși cei mai optimiști spun că ar putea fi în mai sau iunie. Pesimiștii spun că lansarea va fi spre final de an.

Testele statice de acum încep pe 1 aprilie și trebuie să se termine pe 3 aprilie, după ce rezervoarele cu combustibil care vor fi umplute vineri, vor fi golite în cursul zilei de duminică. Aceste teste se numesc „wet dress rehearsal (WDR)” și rezervoarele vor fi umplute cu hidrogen lichid și oxigen lichd.

După teste, dacă totul merge bine, NASA va putea da un termen orientativ pentru când va fi făcută prima lansare. Este de așteptat ca agenția să țină o conferință pe 4 aprilie, pentru a comunica primele concluzii.

Reamintim că racheta SLS a ajuns pe rampă la 18 martie, după un drum de 6 km parcurs în 11 ore cu un transportor uriaș care să poată duce în siguranță racheta de 100 metri înălțime.

Sistemul SLS, construit în principal de Boeing, ar fi trebuit să efectueze în 2017 primul său zbor, dar iată că abia la vară s-ar putea întâmpla asta. SLS este mândria NASA, dar o serie de voci din SUA și-au înăsprit criticile la adresa proiectului, două fiind obiecțiile principale: durează prea mult și costă prea mult.

Artemis este programul care-și propune să readucă oameni pe Lună, pentru prima oară din 1972, iar de data aceasta printre cei care vor ajunge acolo se va număra și o femeie, dar și o persoană de culoare.

Racheta SLS va permite trimiterea unor sarcini utile cuprinse între 27 și 46 de tone pe orbita lunară, în timp ce racheta Ariane 5 permite trimiterea de sarcini de 5 - 10 tone pe orbita joasă.

Criticii mai spun că este foarte posibil ca noi probleme tehnice să apară, iar termenul realist pentru ca oamenii să ajungă pe Lună ar fi 2026, sau chiar mai târziu. Până acum doi ani se dădea ca aproape sigur termenul 2024.