Stația Spațială Internațională (ISS) urmează să devină mai aglomerată decât de obicei în această săptămână, când echipajul său întâmpină la bord patru noi colegi de la startup-ul Axiom Space din Houston, prima echipă de astronauți exclusiv privată care a zburat vreodată la avanpostul în orbită, potrivit Al Jazeera.

Statia Spatiala InternationalaFoto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images

Lansarea este salutată de compania NASA și de alți jucători din industrie ca un punct de cotitură în cea mai recentă extindere a întreprinderilor spațiale comerciale.

Dacă vremea o permite, echipa de patru oameni a lui Axiom va decola vineri cel mai devreme de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, cu o rachetă Falcon a SpaceX.

Lansarea a fost programată inițial pentru miercuri. Un purtător de cuvânt al Axiom a declarat luni că întârzierea va oferi SpaceX mai mult timp pentru a finaliza lucrările de procesare înainte de lansare.

Dacă totul va decurge bine, cvartetul condus de astronautul în retragere al NASA Michael Lopez-Alegria ar sosi la stația spațială aproximativ 28 de ore mai târziu, în timp ce capsula Crew Dragon, furnizată de SpaceX, se va cupla la ISS la aproximativ 400 km deasupra Pământului.

Lopez-Alegria, în vârstă de 63 de ani, este comandantul misiunii și vicepreședintele Axiom pentru dezvoltarea afacerilor. Lui se pregătește să i se alăture Larry Connor (70 de ani), un antreprenor și aviator acrobat, desemnat ca pilot al misiunii.

Echipa Ax-1 este completă cu investitorul-filantrop și fost pilot de luptă israelian Eytan Stibbe, în vârstă de 64 de ani, și omul de afaceri și filantrop canadian Mark Pathy, în vârstă de 52 de ani, ambii fiind specialiști în misiune.

Stibbe urmează să devină al doilea israelian în spațiu, după Ilan Ramon, care a murit împreună cu șase colegi de echipaj NASA în dezastrul navetei spațiale Columbia din 2003.

Echipajul Ax-1 poate părea să aibă multe în comun cu mulți dintre pasagerii bogați care fac călătorii suborbitale în ultima vreme la bordul serviciilor Blue Origin și Virgin Galactic oferite de miliardarii Jeff Bezos și, respectiv, Richard Branson. Dar directorii Axiom au spus că misiunea lor este mai substanțială.