Observatoarele NASA sunt celebre pentru descoperirile legate de asteroizi ce ar putea lovi Terra, însă în afară de acestea, un astronom maghiar pe nume Krisztian Sarneczky a fost extrem de eficient în ultimii doi ani, cu telescopul său cu care a făcut observații la 80 km de Budapesta, scrie space.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Krisztian Sarneczky, în vârstă de 47 de ani, a căutat asteroizi interesanți în aproape toate nopțile senine începând cu august 2020, cu ajutorul telescopului din anii 60 de la observatorul Piszkesteto din munții Matra.

Pe 2 ianuarie, Krisztian Sarneczky a descoperit și o cometă.

Sarneczky a avut multă răbdare, este foarte priceput și a reușit performanțe ce au depășit cu mult capacitățile tehnice ale instrumentelor cu care face observațiile. Mai mult, el a făcut observațiile dintr-o țară cu multe nopți în care cerul este noros, deci a avut mai puține șanse decât cei care sunt în zone mult mai senine, precum deșertul din Chile.

Despre astronomul maghiar s-a scris luna trecută când a descoperit un mic asteroid denumit 2022 EB5 care a explodat deasupra Atlanticului de Nord la doar două ore după ce Sarneczky îl reperase.

Astronomul stă în aproape fiecare noapte senină și scanează cerul porțiune cu porțiune, pentru a detecta obiecte care se mișcă foarte repede. Când găsește un obiect ce nu se potrivește cu coordonatele cunoscute ale vreunui obiect ceresc, el notează poziția și luminozitatea și trimite datele către Minor Planet Center, un proiect finanțat de NASA pentru a cataloga asteroizii și cometele din sistemul solar.

NASA a finanțat construirea unor observatoare mari care să caute asteroizi ce ar putea, în viitor, să lovească Terra, însă astronomii amatori și răbdători pot în continuare să aibă un rol important în descoperirea unor astfel de corpuri cerești pentru că pot colabora între ei și pot urmări traseele diverșilor asteroizi, iar informațiile pot fi cumulate și confirmate din observațiile mai multor astronomi pasionați.

De exemplu, descoperirea asteroidului 2022 EB5 nu ar fi fost posibilă dacă un astronom amator din Slovacia nu ar fi văzut pe o pagină de confirmare a Minor Planet Center postarea lui Sarneczky și nu ar fi acționat pentru a face observații care au confirmat cele postate de astronomul din Ungaria.