​​Telescopul James Webb care se află la peste 1.5 milioane km de Terra, în punctul său special de observație, a mai depășit cu succes o etapă importantă: instrumentul care avea nevoie să fie răcit cel mai mult a atins temperatura de la care va putea funcțona normal, spun cei de la NASA.

Telescopul James Webb - ilustratieFoto: NASA

Pe 7 aprilie, Mid-Infrared Instrument sau MIRI, dezvoltat de NASA și Agenția Spațială Europeană, a ajuns la temperatura de -266 C.

MIRI este unul dintre cele patru instrumente principale de observație și, la umbra parasolarului se răcise spre -183 C, dar nu era suficient pentru o funcționare optimă, astfel că a fost nevoie de un motor electric (electrically powered cryocooler) care să continue răcirea cu alte câteva zeci de grade bune.

Temperaturile atât de joase sunt necesare deoarece toate cele patru instrumente „văd” în spectru infraroșu, spre deosebire de Hubble care „vede” universul în spectrele vizibil și ultraviolet.

Galaxiile îndepărtate, stelele ascunse în „mantii” de praf și planetele din afara sistemului nostru solar emit lumină în spectru infraroșu. Dar la fel fac și alte obiecte calde, inclusiv electronicele și hardware-ul optic de pe telescopul Webb. Răcirea detectorilor celor patru instrumente și a hardware-ului din jur suprimă aceste emisii infraroșii.

MIRI detectează lungimi de undă în infraroșu mai mari decât celelalte trei instrumente, ceea ce înseamnă că este nevoie să fie și mai rece.

Alte calibrări mai sunt necesre și noi imagini de test cu stele și galaxii vor fi făcute pentru a termina calibrarea, până când telescopul va începe în mod serios observații științifice în această vară.

Pe 24 ianuarie, la aproape o lună de la lansare, telescopul spațial James Webb a ajuns pe orbita sa finală, la 1,5 milioane de km de Pământ, de la care va putea observa primele galaxii din univers, a confirmat NASA.

James Webb Space Telescope (JWST) a fost construit pentru a ne arăta și cum s-au ”aprins” acum peste 13,4 miliarde de ani primele ”lumini”, într-un Univers super-întunecat. Telescopul ne va da mai multe date despre primele licăriri ale ”zorilor” universului, când primele stele și galaxii au început să-l populeze. Se speră că Webb, grație oglinzii uriașe și a capacității de a vedea în infraroșu, va permite vizualizarea mult mai clară a unor galaxii îndepărtate.

O a doua categorie de observații va fi în domeniul exoplanetelor pe care ne așteptăm să le vedem mai clar ca niciodată. Interesant este că atunci când s-a discutat în mod serios prima oară despre construirea telescopului nu se știa de existența unor exoplanete, dar de atunci au fost catalogat peste 4.000. Noul telescop va putea examina atmosfera exoplanetelor pentru a detecta bio-semnături care să indice prezența apei, metanului sau a altor substanțe.

James Webb Telescope ne poate da informații noi despre galaxiile primordiale, despre exoplanete, despre energia întunecată și despre găurile negre de la începuturile cosmosului.