Telescopul spațial James Webb, situat la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, a finalizat faza de aliniere a instrumentelor sale științifice, care sunt acum operaționale pentru a explora cele mai îndepărtate zone ale Universului, a anunțat NASA, citată de AFP.

Telescopul James Webb - ilustratieFoto: NASA

Cele patru instrumente puternice, trei aparate de imagistică și un spectrograf, s-au aliniat cu succes cu oglinda principală (cu diametrul de 6,5 metri), care a fost finalizată la începutul lunii ianuarie, la două săptămâni după ce Telescopul James Webb (JWST) a decolat din Guyana Franceză.

Fiecare dintre ele a atins "temperatura operațională" și este acum pregătită pentru punerea în funcțiune științifică, a precizat joi Nasa într-un comunicat.

În așteptarea primelor imagini științifice, programate pentru această vară, instrumentele au confirmat că sunt capabile să "capteze imagini clare și focalizate".

Cum ar fi imaginile stelelor din Marele Nor al lui Magellan, o galaxie pitică care este un satelit al Căii Lactee, realizate de instrumentul Mirim. "Această primă imagine a fost magnifică, deoarece am putut vedea calitatea imaginilor pe care le căutam", a scris pe Twitter Pierre-Olivier Lagage, șeful departamentului științific al CEA.

"Totul merge foarte bine... Sunt absolut convins că, cu JWST, vom face pași uriași în știință", a adăugat astrofizicianul, emoționat.

"Aceste imagini de test remarcabile demonstrează ce pot realiza oamenii din toate țările și de pe toate continentele atunci când există o viziune științifică îndrăzneață pentru a explora universul", a declarat Lee Feinberg, șeful elementelor Telescopului Optic Webb de la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA.

Telescopul James Webb, în valoare de 10 miliarde de dolari, este așteptat de astronomii din întreaga lume pentru a observa primele galaxii, formate la doar 200 de milioane de ani după Big Bang.