​După eșecuri și ani cu probleme, Boeing va face joi o nouă încercare de a trimite capsula CST-100 Starliner către Stația Spațială Internațională, fără echipaj uman. Dacă va ajunge acolo cu succes, capsula va sta andocată 4-5 zile și va reveni apoi pe Terra.

Capsula Boeing StarlinerFoto: NASA

NASA a acordat în 2014 un contract de 4,5 miliarde dolari celor de la Boeing și de 2,6 miliarde dolari celor de la SpaceX, pentru a dezvolta capsule spațiale capabile să ducă astronauți pe SSI. Era atunci de așteptat ca până în 2020 capsulele să fie operaționale, dar numai SpaceX a reușit asta, în timp ce Boeing a suferit un eșec usturător în 2019 și nu a reușit nici până în prezent să trimită cu astronauți în spațiu, în timp ce SpaceX a izbutit de mai multe ori.

Testul cu capsula CST-100 Starliner va avea loc începând cu ora 18.54, în Florida (0.54, vineri noapte, ora României). Lansarea va avea loc de la Kennedy Space Center și, dacă totul merge bine, capsula se va cupla 4-5 zile la SSI și va reveni apoi pe Terra.

Planul ar fi ca primul zbor cu astronauți să fie în toamnă, dar este greu de crezut că se va întâmpla, dat fiind istoricul plin de probleme al Boeing, când este vorba de capsula aceasta.

Boeing a avut până acum costuri suplimentare de 595 milioane dolari cu acest contract.

La precedentele încercări, capsula Boeing a avut mai multe probleme, și cu o valvă, dar și de software, iar compania a fost intens criticată pentru că a comunicat puțin și a rezolvat greu problemele.

Mai mult, unele defecțiuni au fost imposibil de rezolvat fără ca uriașa capsulă să fie dusă înapoi la fabrică.

Surse: CNN, Reuters