Capsula Starliner a companiei Boeing a andocat vineri pentru prima dată la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), un succes pentru compania care va transporta în viitor astronauţi pentru NASA, chiar dacă acest zbor-test fără echipaj uman are loc cu mulţi ani în urma SpaceX, informează AFP, preluată de Agerpres.

Capsula Boeing StarlinerFoto: NASA

Andocarea la Staţia Spaţială Internaţională a avut loc la ora 20:28, ora coastei de est a SUA (00:28 GMT sâmbătă), cu peste o oră întârziere faţă de programul stabilit, din cauza verificărilor finale.

Astronauţii de la bordul ISS şi de la camera de control din Houston au monitorizat îndeaproape apropierea. Starliner s-a stabilizat pentru prima dată la aproximativ 250 de metri de staţie, Apoi, după ce a avansat uşor, capsula s-a deplasat înapoi pentru a demonstra că se poate retrage dacă este necesar.

În cele din urmă, după o altă oprire controlată, deşi mai lungă decât era prevăzut, la 10 metri, a fost iniţiată manevra finală, efectuată în timp ce staţia se deplasa cu 28.000 km/h. Vehiculul s-a apropiat încet, până când s-a stabilit contactul.

Trapa capsulei nu va fi deschisă decât sâmbătă. Starliner transportă aproximativ 230 kg de provizii, inclusiv alimente.

Capsula va rămâne andocată la ISS timp de aproximativ cinci zile, după care va reveni pe Pământ, unde va ateriza la baza White Sands din deşertul statului american New Mexico.

Zborul de testare fără pilot a fost încercat anterior în 2019, dar capsula a întâmpinat probleme şi a trebuit să se întoarcă înainte de a ajunge la staţie.