Este pentru prima dată în ultimii 27 de ani când NASA lansează rachete din Australia - scrie joi ziarul La Libre Belgique, citat de Rador.

Logo-ul NASAFoto: Allard1, Dreamstime.com

Între 26 iunie și 12 iulie, trei rachete vor decola de la Arnhem Space Center, o instalație a companiei comerciale Equatorial Launch Australia, situată în Teritoriul de Nord, regiunea administrativă de nord a Australiei.

Aceasta este prima lansare dintr-o unitate de lansare comercială din afara Statelor Unite din istoria agenției americane. Va fi, de asemenea, prima lansare de rachetă a NASA din Australia din 1995.

Rachetele vor fi folosite pentru a studia heliofizica, astrofizica și fenomenele științelor planetare.

„Datorită lansărilor, vom putea studia modul în care lumina unei stele poate afecta capacitatea unei planete de a susține viață, printre altele”, explică NASA.

Aproximativ 75 de angajați din SUA vor călători în Australia pentru lansări. Cu privire la lansări au fost consultați indigenii Gumatj, proprietari tradiționali ai pământului.

Pentru premierul australian Anthony Albanese, care a vorbit pentru „The Sydney Morning Herald”, aceste lansări anunță o „nouă eră” în industria spațială australiană.