Agenția Spațială Europeană și NASA au discutat pe mai multe subiecte legate de explorarea spațiului, unul fiind posibilitatea ca un astronaut european să ajungă pe Lună. Nu s-a înaintat o dată orientativă, dar este greu de crezut că va fi mai repede de 2030.

Un modul pentru viitoarea statie spatiala Lunara Gateway - ilustratieFoto: Hotnews

Pe Lună au ajuns doar 12 oameni, toți americani, și nimeni nu a mai călcat acolo din 1972 până în prezent. Prin programul Artemis, americanii vor să revină pe Lună, dar apar mereu amânări și faptul nu se va mai întâmpla mai repede de 2026. Sunt lucruri tehnice complicate ce trebuie depășite, iar bugetul necesar crește mereu.

Americanii au bugete mult mai mari pentru explorarea spațială în comparație cu europenii, au și marile companii private (care pot reduce costurile) și au și planuri pe termen lung pentru Lună și Marte.

Europa are un rol important însă în misiunea Artemis și furnizează modulele de serviciu pentru capsula Orion și există o înțelegere pentru a transporta trei astronauți ESA la bordul Orion către viitoarea stație spațială lunară Gateway, care va fi construită în următorii ani.

ESA va participa și la crearea unei rețele de telecomunicații în jurul Lunii, sateliți care să fie folosiți în explorarea Lunii și, pe termen lung, pentru a construi o „economie a Lunii”, adică pentru a ajuta la exploatarea resurselor de pe astrul nopții.

ESA va avea nevoie de ajutor american pentru a reînvia misiunea ExoMars prin care ar fi trebuit trimis pe suprafața Planetei Roșii primul rover european, denumit Rosalind Franklin, ce ar fi trebuit lansat la finele acestui an.

Misiunea a fost suspendată din cauza invaziei ruse în Ucraina. Rușii aveau contribuții importante la misiune: platforma de aterizare Kazachok, dar și execuția câtorva instrumente.