NASA a lansat din Noua Zeelandă, la ora României 12.55, o sondă de 25 kg numită CAPSTONE care va ajunge pe orbita lunară cu o misiune esențială: testarea orbitei viitoarei stații spațiale Gateway care va începe să fie construită după 2024. Primele date arată că totul s-a desfășurat cu bine.

Capstone si Luna - ilustratieFoto: NASA

Capstone este o sondă performantă, iar NASA profită de faptul că multe tehnologii s-au miniaturizat în industria sateliților și tot mai mulți senzori pot fi incluși într-o carcasă din ce în ce mai mică.

NASA a ales să trimită întâi Capstone pe o orbită neobișnuită în jurul lunii, o orbită care pe viitor ar putea fi folosită de stașia spațială lunară numită Gateway. Cu o sondă mică precum Gateway, NASA își poate asuma mult mai multe riscuri și poate testa multe tehnologii. Față de marile misiuni ale NASA, cu costuri de ordinul miliardelor de dolari, Capstone este o misiune de ordinul zecilor de milioane de dolari, iar NASA îl descrie ca fiind un „pathfinder”, adică un deschizător de drumuri, un explorator.

El este gîândit să le arate experților NASA cum s-ar putea comporta viitoarea stație spațială Gateway în drumul spre Lună. Marea diferență este că cei de la NASA nu își pot asuma toate riscurile cu Gateway, la care fiecare modul costă de ordinul miliardelor de dolari. Capstone este ideal pentru a testa validitatea orbitei.

CAPSTONE este un „cubesat”, un satelit mic, dar foarte performant, care ar fi trebuit lansat încă de pe 13 iunie, dar mai multe amânări au survenit și s-a ajuns pe 28 iunie.

Practic, acest satelit va testa dacă orbita gândită pentru viitoarea stație spațială Gateway este una viabilă. Capstone este menit să-i asigure pe cei de la NASA că au făcut calcule corecte pentru poziționarea viitoarei stații spațiale Gateway care va fi greu de construit, dar mai ales va fi esențială pentru planurile oamenilor de a stabili o bază lunară și de a pleca de acolo către Marte.

Mini-satelitul ar trebui să ajungă pe orbita lunară în 13 noiembrie, indiferent de data la care va fi lansat, însă o condiție esențială va trebui respectată: să fie lansat de pe Terra până pe 27 iulie.

Misiunea este dezvoltată de NASA în colaborare cu compania Advanced Space și costurile sunt de 30 milioane dolari.

Această nouă cale testată este o orbită foarte alungită în jurul Lunii și numele de specialitate pentru acestă orbită este „near rectilinear halo orbit”.

După ce va ajunge pe orbită, micul „cubesat” ar trebui să rămână acolo timp de șase luni, timp în care va testa sistemele de navigație și de comunicații. În tot acest timp se va apropia cel mai mult la 1.600 km de suprafața Lunii și se va depărta la maxim 70.000 km.

Misiunea CAPSTONE este neobișnuită pentru NASA din mai multe motive: lansarea nu este în Florida, ci în Noua Zeelandă, iar NASA nici măcar nu a proiectat cubul și nici nu îl deține, ci de totul s-a ocupat Advanced Space, o companie din Denver ce are 45 de angajați.