În iulie, planetele se văd în a doua jumătate a nopții. Saturn răsare primul pe la ora 23. Jupiter îl urmează după o oră, iar Marte după alta. Venus se vede înainte de răsăritul Soarelui. Iulie este luna când, seara înspre orizontul sudic se observă steaua Antares din constelația Scorpius. Înspre sud-vest se poate observa steaua Spica, iar deasupra ei se afla Arcturus, se menționează în calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic Amiral Urseanu.

Privind prin telescopFoto: Allexxandar, Dreamstime.com

Luna în iulie 2022

Pe 7 iulie, ora 05:14, se produce faza de Primul Pătrar. Luna se vede seara, apunând la miezul nopții.

Pe 13 iulie, la ora 21:38, se produce faza de Lună Plină când Luna se vede toată noaptea pe cer.

Pe 20 iulie se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 16:19. Luna se vede în a doua jumătate a nopții.

Pe 28 iulie, se produce faza de Lună Nouă, la ora 19:55. Luna nu se poate vedea.

Mersul planetelor pe cerul de seară în iulie 2022

În iulie, planetele se văd în a doua jumătate a nopții. Saturn răsare primul pe la ora 23. Jupiter îl urmează după o oră, iar Marte după alta. Venus se vede înainte de răsăritul Soarelui.

Prima planetă care răsare este Saturn, pe la miezul nopții.

Se vede ca o stea strălucitoare înspre sud-est, cu o alta sub ea, mai puțin strălucitoare. Ca orice planetă, Saturn nu pâlpâie, dar steaua de sub ea, da.

Se află în constelația Capricornus și pe la ora 4 dimineața se vede înspre sud.

În fiecare zi, Saturn răsare cu 3-4 minute mai devreme, deci în următoarele luni se va vedea mai de devreme. Chiar și acum, cei care doresc să o vadă prin telescop au la dispoziție 2-3 ore până când răsare Soarele.

Luna trece prin zonă în nopțile de 15-17 iulie. În noaptea de 15 spre 16 iulie, Saturn se va afla chiar deasupra Lunii.

Jupiter răsare și el pe la miezul nopții și se vede bine începând cu ora 1.

Dacă priviți înspre sud-est în jurul orei 3 dimineața veți vedea o stea foarte strălucitoare, de culoare gălbuie, care nu este alta decât Jupiter.

Se află în constelația Pisces, o zonă de cer fără stele strălucitoare, așa că nu este greu de găsit.

În noaptea de 18 spre 19 iulie, Jupiter se va afla chiar deasupra Lunii.

Marte, a treia planetă care se vede dimineața, răsare pe la ora 1.

Se vede în stânga lui Jupiter, ca un astru portocaliu. Deasupra planetei se văd două stele care fac parte din constelația Aries. Marte este luna aceasta la 190 de milioane de km de Pământ, dar în fiecare zi este puțin mai aproape. Strălucirea planetei crește pe zi ce trece și va fi la maxim în decembrie 2022.

Luna se va afla în preajma planetei în diminețile de 21 și 22 iulie. Se vor vedea înspre răsărit, începând cu ora 2 dimineața.

Și Venus se vede, dar destul de greu.

Răsare pe la ora 4 dimineața, când este deja lumină, dar pentru că este foarte strălucitoare se vede chiar și pe cer luminos. Planeta se apropie aparent de Soare și se mai vede doar o lună.

Pe cer se află și planetele Uranus și Neptun, dar acestea nu se văd cu ochiul liber.

Pe 10 iulie Mercur se află la cea mai mică depărtare de Soare (la periheliu), la o distanță de 46 milioane de km.

Pe 19 iulie Mercur se află în dreptul Soarelui, văzut de pe Pământ (la conjuncție superioară).

Pe 19 iulie Pluto se află la opoziție. Se vede toată noaptea, doar prin instrumente astronomice, în constelația Sagittarius.

Constelații vizibile pe cerul de seară

Iulie este luna când, seara înspre orizontul sudic se observă steaua Antares din constelația Scorpius. Culoarea roșie a stelei i-a inspirat pe astronomii antici să ii dea numele de „rivalul lui Ares (Marte)” adică „Antares”. Steaua nu se ridică mult deasupra orizontului dar se remarcă ușor. Constelația Scorpius are forma literei „S” și se continuă înspre est cu Sagittarius și înspre vest cu Libra.

Înspre sud-vest observăm steaua Spica din Virgo. Deasupra lui Spica se afla Arcturus din Bootes iar la vest de aceasta găsim o constelație compusă din stele slabe ca strălucire, Coma Berenices. Acolo se află mii de galaxii situate la 60 de milioane de ani lumină depărtare de Soare. Tot în Coma Berenices întâlnim un roi stelar observabil prin binocluri. Conține aproximativ 20 de stele și se afla la sud de steaua gamma din constelație. Și mai înspre vest întâlnim constelația Leo, a cărei „coadă” rămâne deasupra orizontului până la miezul nopții.

Înspre nord-vest se află Ursa Major, cunoscută la noi după numele de „Carul Mare”. Carul este compus din șapte stele, aflate toate sus pe cer, în spațiul dintre orizont și zenit. Înspre nord găsim „Ursa Mică”și steaua Polară care indică nordul ceresc. Între cele două constelații se află coada „Dragonului” (constelația Draco). Aceasta șerpuiește printre stele, ajungând undeva deasupra stelei Vega din constelația Lyra.

Vega se apropie apropie din ce în ce mai mult de zenit. Este însoțită de stelele Deneb (la nord-est, stânga-jos) și de Altair (la sud-est, dreapta-jos). Împreună formează „triunghiul de vară”.

Dinspre est răsare Pegasus și, la scurt timp după miezul noptii, Pisces.

Sursa foto: Dreamstime.com