NASA va prezenta luni și marți primele imagini obținute de telescopul James Webb, aflat la 1,6 milioane km de Terra. Vom vedea în culori extraordinare nebuloase, grupuri de galaxii, dar și spectrul unei exoplanete.

O imagine de test obtinuta de telescopul James WebbFoto: NASA

Telescopul James Webb este excepțional pentru cel puțin două motive

  • Poate să vadă acolo unde Hubble nu vedea, și anume vede în infraroșu, deci vede mult mai departe în timp și mai aproape de momentul Big Bang-ului și de formarea primelor galaxii și primelor stele.
  • Poate să observe direct atmosferele exoplanetelor și poate să vadă ce se află în acea atmosferă, ceea ce până acum nu se putea afla direct.

Se apropie momentul să vedem primele imagini științifice captate de super-instrumentul care a costat 10 miliarde dolari, James Webb, cel mai sofisticat telescop spațial construit vreodată. Prima imagine va fi prezentată în jurul miezului nopții de luni către marți (ora României), într-o conferință cu președintele Joe Biden. Alte imagini vor fi prezentate marți, la ora României 17.30.

Se va vorbi mai mult despre nebuloase. O nebuloasă este un nor uriaș, strălucitor, de gaze și praf cosmic, aflat în spațiul interstelar. În nebuloase s-au născut toate stelele din Univers: Nebuloasa planetară este o membrană din gaz și plasmă, formată din anumite tipuri de stele aflate la sfârșitul vieții. Termenul „planetar” nu se referă aici la prezența unei planete, ci la faptul că aceste nebuloase aveau o formă rotundă, ca a unei planete, când au fost observate prin primele telescoape, spre final de secol 18.

Care sunt cele cinci ținte cerești despre care vom vedea imagini captate de telescopul James Webb

  • Nebuloasa Carina (Carina Nebula) una dintre cele mai mari și strălucitoare de pe cer, aflată la 7.800 de ani lumină distanță. Este și ea o „creșă” de stele.
  • Nebuloasa Optul Explodat (Southern Ring Nebula sau NGC 3132) se află la 2.000 de ani lumină de Terra și este o nebuloasă planetară în jurul unei stele care este „pe moarte”.
  • Spectrul exoplanetei WASP-96b, o gigantă gazoasă ce are jumătate din masa lui Jupiter și care orbitează în jurul unei stele situate la 1.150 ani lumină de noi. Va fi cea mai detaliată imagine spectrală a unei exoplanete și ne va spune ce elemente conține atmosfera acelei exoplanete.
  • Stephan’s Quintet (Cvintetul lui Stephan), un grup de cinci galaxii din constelația Pegasus, aflate la 290 milioane de ani - lumină de Pământ).
  • SMACS 0723 un grup masiv de galaxii (cluster of galaxies) care, prin distorsiunea luminii obiectelor din spatele lor permite obținerea unor imagini ale galaxiilor îndepărtate.

Cu noul telescop se speră că va fi detectată lumina de la primele galaxii care au apărut în tânărul univers, la doar 400 de milioane de ani de după Big Bang, acum peste 13,4 miliarde de ani. Am putea afla și cum au crescut și s-au dezvoltat primele galaxii.

Cea mai îndepărtată galaxie fotografiată de Hubble are 13,4 miliarde de ani vechime și se vedea precum o fărâmă de lumină. Se speră că Webb, grație oglinzii uriașe și a capacității de a vedea în infraroșu, va permite vizualizarea mult mai clară a acestei galaxii îndepărtate.

Folosind capacitatea sa deosebită în spectrul infraroșu, James Webb nu va vedea doar obiecte mai vechi, ci și norii de praf interstelar care absorb lumina stelelor și îi ascund de vederea lui Hubble. Această lumină invizibilă face posibil, prin James Webb, să vedem ceea ce se ascunde în nori și el ne va da indicii privind nașterea stelelor și galaxiilor.

Au fost luni complicate, în care telescopul s-a depliat, apoi a urmat calibrarea li instrumentele au fost testate, pas cu pas. Totul pare să meargă bine și a venit momentul primelor imagini științifice.