NASA a prezentat marți un set de imagini spectaculoase captate de telescopul spațial James Webb și este de așteptat ca în următoarele luni să vină mult mai multe imagini. Telescopul a fost îndreptat către Jupiter în perioada de teste, iar următoarele ținte sunt de multe feluri, de la galaxii până la quasari.

Cvintetul lui Stephan, imagine captata de telescopul James WebbFoto: NASA

Un sistem pe care mulți astronomi vor să-l vadă în detaliu este Trappist-1, unde șapte exoplanete telurice cam de dimensiunea Terrei orbitează o stea de tipul pitică roșie. Sistemul este la 40 de ani lumină de noi și trei dintre planete sunt în zona locuibilă. Telescopul James Webb ne-ar putea da multe informații despre componența chimică a atmosferelor acestor planete.

Telescopul James Webb a fost îndreptat către Jupiter în perioada de calibrare, iar Jupiter este în continuare pe lista proiectelor din viitorul apropiat, la fel cum este și unul dintre sateliții săi, Europa, care este unul dintre locurile din Univers unde sunt șanse să existe viață.

NASA are o listă de ținte pentru JWST, ca parte a unui program denumit Early Release Science .

Sunt ținte din sistemul nostru solar, dar și galaxii super-îndepărtate, spațiul intergalactic, găuri negre supermasive, galaxiile în care ele se află, dar și observații legate de evoluția stelelor.

Detectarea obiectelor din Universul primordial este extrem de dificilă. Chiar și quasarii, cele mai strălucitoare obiecte din întregul cosmos, se văd estompați până la punctul în care cele mai puternice telescoape abia reușesc să le capteze lumina. James Webb este însă la alt nivel.

Imaginile și spectrele prezentate marți de NASA arată capacitățile tuturor celor patru instrumente științifice de ultimă generație cu care este echipat Webb și confirmă că observațiile care vor urma pot revoluționa concepția noastră asupra cosmosului și a originilor.

Publicarea primelor imagini și spectre obținute de telescopul Webb marchează începutul operațiunilor științifice ale Webb, iar astronomii din întreaga lume vor putea să observe o mulțime de lucruri, de la obiectele din sistemul nostru solar până la începuturile universului, folosind cele patru instrumente încorporate în Webb.

Telescopul spațial James Webb a fost lansat la 25 decembrie 2021 la bordul unei rachete Ariane 5 de pe cosmodromul european din Guyana Franceză, în America de Sud.

După finalizarea celei mai complexe și mai dificile secvențe de instalare întreprinse în spațiu, Webb a necesitat mai multe luni pentru punerea în funcțiune: oglinzile sale au fost aliniate cu minuțiozitate, iar instrumentele sale au fost calibrate la mediul spațial și au fost pregătite pentru observațiile științifice.

Telescopul spațial James Webb este cel mai important observator științific spațial din lume. Webb va dezlega misterele din sistemul nostru solar, va privi către lumi îndepărtate din jurul altor stele și va explora structurile și originile misterioase ale universului, ajutându-ne să înțelegem locul nostru în univers.

Webb este un program internațional condus de NASA împreună cu partenerii săi, ESA (Agenția Spațială Europeană) și Agenția Spațială Canadiană.