​Telescopul spațial James Webb, cel mai puternic construit vreodată, a surprins o imagine rară și uluitoare a unei galaxii care se află la o distanță de 500 de milioane de ani lumină, transmite AFP.

Telescopul spatial James WebbFoto: NASA

Agenţia spaţială americană NASA a publicat marţi o uluitoare imagine a galaxiei Cartwheel, Roata de car, ale cărei inele se disting cu o claritate fără precedent datorită noului telescop spaţial James Webb, notează Agerpres.

Ca şi Calea Lactee, astronomii cred că galaxia Cartwheel a fost cândva o galaxie în formă de spirală. Însă forma actuală s-ar datora unui eveniment spectaculos: ciocnirea cu o altă galaxie mai mică (nu este vizibilă în imagine).

Ulterior, din centrul coliziunii s-au format două inele, similare ondulaţiilor în cercuri concentrice provocate de o piatră aruncată în apă. De aici numele său evocator - Roata de car.

Primul inel, situat mai aproape de centru, este foarte luminos, iar al doilea, aflat la exterior, se extinde de 440 de milioane de ani. În timpul expansiunii sale, acest inel loveşte gazul din jur, declanşând formarea stelelor.

Telescopul James Webb a dezvăluit noi detalii

Această galaxie a fost observată anterior de telescopul spaţial Hubble, însă acum, datorită capacităţilor în infraroşu ale telescopului James Webb, au fost dezvăluite detalii noi, ascunse până în prezent, ce pot fi văzute dincolo de o cantitate mare de praf.

Imaginea compozită, rezultată din observaţiile realizate cu două instrumente ştiinţifice ale telescopului, include de asemenea alte două galaxii mai mici, precum şi multe altele în fundal.

Galaxia Cartwheel se află încă într-o stare „de tranziţie”, a indicat NASA într-un comunicat. Telescopul James Webb "ne oferă o perspectivă asupra stării actuale (a galaxiei), dar ne oferă totodată o idee şi despre ce s-a întâmplat cu ea în trecut şi despre cum va evolua în viitor".

Telescopul James Webb, o bijuterie a ingineriei care a costat 10 miliarde de dolari, a fost lansat în spaţiu în urmă cu aproximativ şapte luni şi se află la o distanţă de circa 1,5 milioane de kilometri de Pământ.