​Luni se părea că va fi ziua cea mare pentru racheta ce trebuia să trimită către Lună capsula Orion, dar nu a fost așa. Este încă o dovadă că tot ce ține de tehnologia spațială este extrem de complicat, mai ales că se lucrează cu hidrogen lichid și oxigen lichid. În cel mai bun caz racheta va fi lansată pe 2 septembrie, în cel mai rău caz, peste câteva săptămâni.

Racheta SLS in hangarFoto: NASA

„Cred că asta ne arată ce mașinărie complicată este SLS, ce sistem complicat este. Toate lucrurile trebuie să funcționeze”, a spus Bill Nelson, administrator NASA. El a mai adăugat vă anularea lansării este ceva ce s-a mai întâmplat și în programele trecute, fiind ceva deloc neobișnuit în acest domeniu și, mai ales, când este vorba de un zbor de test.

Trebuie spus că lansarea SLS se produce cu cinci ani mai târziu decât sperau cei de la NASA acum un deceniu. Amânările sunt ceva obișnuit, dar este clar că racheta este aproape de primul său zbor.

NASA nu a anunțat încă data următoarei încercări, dar, conform calendarului oficial, o „fereastră” va fi pe 2 septembrie, între orele 19.48 - 21.48 (ora României), ceea ce înseamnă 12.48-14.48 în Florida.

Inginerii au analizat problemele în cursul zilei de luni și vor anunța marți o decizie, după mai multe ședințe. Faptul că nu a fost anunțată imediat după suspendarea de luni o încercare pe data de 2 septembrie este pentru că era nevoie ca problema cu răcirea motorului 3 să fie atent analizată.

O altă dată de lansare poate fi 5 septembrie, dar cel mai rău scenariu ar fi o amânare pentru câteva săptămâni, dacă va fi nevoie ca racheta să fie dusă din nou în hangar și dacă va trebui ca motorul să fie scos, examinat și reparat. Totuși, din primele declarații ale oficialilor NASA, se pare că nu este nevoie de așa ceva.

Evident că și dacă totul va fi perfect din punct de vedere tehnic mai rămâne un aspect important: vremea, care în Florida este capricioasă în această perioadă. Și în intervalul de două ore de luni a fost la început ploaie și apoi spre final au fost fulgere. Pentru 2 septembrie datele preliminare arată că vremea ar putea să nu permită lansarea în deplină siguranță. În plus, vremea este mai stabilă în cursul dmineții, în timp ce „fereastra” de lansare de vineri este în jurul prânzului.

De ce nu s-a lansat racheta SLS luni 29 august? Mai întâi a fost descoperită o scurgere la o conductă ce alimenta rezervorul cu hidrogen, iar această problemă a putut fi rezolvată, mai ales că apăruse și la una dintre testele statice din primăvară.

Problema ce nu a putut fi rezolvată, și care nu putuse tehnic să fie testată în aprilie și în iunie, a fost cea legată de faptul că unul dintre cele patru motoare nu a putut fi răcit la temperatura necesară operării în condiții bune. De vină a fost, se pare, un ajutaj, adică un tub ce permite ca curgerea fluidelor să se producă în fiecare secțiune la presiunile sau la vitezele dorite. Acel tub nu a funcționat corespunzător și motorul 3 nu s-a răcit cum trebuia.

Această răcire a motoarelor se produce cu 4 minute și 40 de minute înaintea lansării. Primele concluzii sunt că nu ar fi o problemă cu motorul în sine, ci doar cu sistemul care îl alimentează cu combustibilul super-răcit.

Toate declarațiile oficialilor NASA au mers pe ideea de prudență: nu lansăm până când nu suntem siguri că totul funcționează perfect și au insistat pe faptul că Artemis 1 este un zbor test care trebuie să meargă bine, fiindcă în misiunile Artemis 2 și Artemis 3 vor fi oameni în capsula Orion.