​NASA a anunțat că ar vrea să încerce sâmbătă o nouă lansare a rachetei SLS cu capsula Orion care ar trebui să ajungă în jurul Lunii. Agenția a încercat o lansare pe 29 august, dar din cauza unor probleme cu răcirea unui motor, demersul a fost abandonat. Capsula nu va avea oameni la bord, dar ar trebui să aibă la viitoarele misiuni din 2024 și 2025.

Sistemul NASA SLS, misiunea ArtemisFoto: NASA

NASA a anunțat acum că noua încercare ar putea fi pe 3 septembrie, într-o fereastră de două ore ce începe la 14.17 ora locală (21.17 ora României).

Inginerii de la NASA sunt convinși că pot depăși problemele care au făcut ca racheta să nu fie lansată luni, iar momentul lansării va fi confirmat după discuții finale care se vor purta joi.

Misiunea Artemis 1 va dura 42 de zile, iar capsula Orion ar trebui să ajungă la o distanță de 450.000 km de Terra.

Evident că și dacă totul va fi perfect din punct de vedere tehnic mai rămâne un aspect important: vremea, care în Florida este capricioasă în această perioadă. În plus, vremea este mai stabilă în cursul dimineții, în timp ce „fereastra” de lansare de sâmbătă este după amiază.

Problema ce nu a putut fi rezolvată luni, și care nu putuse tehnic să fie testată în aprilie și în iunie, a fost cea legată de faptul că unul dintre cele patru motoare nu a putut fi răcit la temperatura necesară operării în condiții bune. De vină a fost, se pare, un ajutaj, adică un tub ce permite ca curgerea fluidelor să se producă în fiecare secțiune la presiunile sau la vitezele dorite. Acel tub nu a funcționat corespunzător și motorul 3 nu s-a răcit cum trebuia.

Această răcire a motoarelor se produce cu 4 minute și 40 de minute înaintea lansării. Primele concluzii sunt că nu ar fi o problemă cu motorul în sine, ci doar cu sistemul care îl alimentează cu combustibilul super-răcit.