​Doi „taikonauți” chinezi au efectuat cu succes o ieșire extravehiculară lungă de șase ore în afara stației spațiale Tiangong (Palatul ceresc). Stația spațială chineză are două module și va fi completă în octombrie, după ce un al treilea modul va fi lansat de pe Terra.

Iesire in spatiu a astronautilor chineziFoto: China Daily

Este prima ieșire extravehiculară din misiunea Shenzhou 14 și a fost realizată de Chen Dong (43 de ani) și Liu Yang (43 de ani), Ambii sunt din iunie pe stația chineză, misiunea fiind de șase luni.

Cei doi au realizat activități prin care modulul laborator al stației, Wentian, devine mai bine integrat cu celelalte componente.

Taikonauții au testat un braț robotic, au instalat o cameră, un mic sistem de pompe și au testat o procedură de urgență de revenire pe stația spațială.

Capacitatea stației, care va avea formă de T, va fi de maxim trei astronauți, în comparație cu SSI care poate primi șapte astronauți.

Chinezii, care au trimis primul on în spațiu în 2003, au investit miliarde de dolari în programul spațial și au făcut multe progrese. Au pus un modul pe fața ascunsă a Lunii în 2019, au adus și mostre de sol lunar și au pus și un rover pe suprafața planetei Marte.

Doar alte două țări au mai construit stații spațiale: SUA și URSS.

China a decis să construiască propria stație spațială, după ce SUA a interzis participarea chineză pe SSI și în toate proiectele NASA.

Surse: AFP, CGTN, China Daily