​NASA a anunțat într-o conferință de presă ținută în noaptea de sâmbătă spre duminică faptul că o viitoare lansare a rachetei SLS nu se va face în următoarele zile, ci peste câteva săptămâni. Scurgerea de hidrogen a fost de amploare și mega-racheta SLS va fi dusă în hangar pentru reparații și verificări. „Costul a două anulări este mai mic decât costul unui eșec”, spun cei de la NASA.

Sistemul NASA SLS, misiunea ArtemisFoto: NASA

NASA anunțase sâmbătă că suspendă pentru a doua oară lansarea rachetei SLS din cadrul misiunii Artemis 1. Câteva ore mai târziu, agenția a venit cu explicații suplimentare, menționând că în mod cert NU va fi o nouă lansare pe 5 sau 6 septembrie.

În cel mai bun caz poate să fie încercată o nouă lansare pe 26 sau 27 septembrie dar, dat fiind că aproape sigur, racheta va trebui dusă din nou în hangarul Vehicle Assembly Building, o viitoare lansare va avea loc abia în intervalul 17-31 octombrie.

Cum spunea și administratorul NASA, Bill Nelson, în alegerea datei va conta și faptul că pe 5 octombrie va avea loc o lansare a unui echipaj de astronauți către Stația Spațială Internațională, cu o rachetă SpaceX.

„Este o misiune test, iar la teste există riscuri”, spune Nelson, despre misiunea Artemis 1.

Scurgerea de hidrogen detectată sâmbătă în timpul alimentării a fost una foarte serioasă, cu care inginerii s-au luptat câteva ore, dar nu a putut fi rezolvată.

Oficialii NASA au spus că în următoarele zile vor fi luate câteva decizii cheie. Cât ar putea sta racheta în hangar? Se va lansa de la Launch Complex 39B de la Kennedy Space Center la final de septembrie sau după jumătatea lui octombrie?

Mai este un aspect foarte important. Racheta ar trebui să ajungă din nou în hangar datorită unei baterii de la un sistem esențial.

Este vorba despre bateria sistemului pirotehnic FTS care trebuie reîncărcată la 25 de zile. FTS (Flight Termination System) este un sistem care permite explozia intenționată a rachetei, în cazul în care aceasta deviază prea mult de la traiectorie imediat după lansare, pentru a evita îndreptarea ei spre zone locuite sau în afara culoarului de zbor.

Cei de la NASA au spus în mod repetat că nu vor lansa decât atunci când sunt siguri că totul va funcționa bine, fiindcă această rachetă va duce în viitor și oameni, în capsula Orion, așa că totul trebuie să funcționeze perfect.