​Pe cerul nopților de septembrie se văd planetele Saturn, Jupiter și Marte, Jupiter fiind vizibilă aproape toată noaptea. În această perioadă se pot observa câteva stele strălucitoare, aflate la orizont în jurul orei 23 - 00: Antares, Arcturus și Capella, se arată în calendarul astronomic publicat de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Privind cerulFoto: Pere Sanz | Dreamstime.com

Luna

Pe 3 septembrie s-a produs faza de Primul Pătrar, la ora 21:08. Luna se vede seara pe cer.

Pe 10 septembrie se produce faza de Lună Plină, la ora 12:59. Luna se va vedea toată noaptea în zilele de 9 și 10 septembrie.

Pe 18 septembrie se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 00:52. Luna se vede în a doua jumătate a nopții.

Pe 26 septembrie se produce faza de Lună Nouă, la ora 00:55. Luna nu se poate vedea.

Începând cu 29 septembrie Luna se vede seara pe cer.

Mersul planetelor în septembrie 2022

Noaptea se văd Saturn, Jupiter și Marte.

Saturn răsare pe la ora 18:30 și se ridică pe cer până se face seară. Planeta se vede înspre sud-est la începutul serii, înspre sud înainte de miezul nopții și înspre sud-vest, spre dimineața, adică rămâne pe cer toată noaptea.

Nu este foarte strălucitoare, dar în zona care se află se distinge ușor este singurul astru strălucitor. Căutați planeta nu foarte sus pe cer, înspre sud, pe la ora 23. Dacă vedeți o stea alb-gălbuie care nu pâlpâie, este Saturn.

Luna se va afla în preajma planetei în serile de 7, 8 și 9 septembrie, așa că o puteți folosi pentru a identificare.

Jupiter răsare la 90 de minute după Saturn și se vede toată noaptea. Dacă priviți cerul seara, căutați-l pe Jupiter înspre est, nu foarte sus pe cer. La miezul nopții se află sus pe cer, înspre sud, iar la sfârșitul nopții, înspre vest. În toate cazurile planeta se vede ca un astru foarte strălucitor care nu pâlpâie.

Pe 26 septembrie se va afla la distanța cea mai mică de Pământ (din tot anul), la o depărtare de 591 de milioane de km. Planeta se vede bine prin telescoape, cei patru sateliți ai săi fiind vizibili mai mereu.

Luna trece prin zonă în serile de 10, 11 și 12 septembrie. Pe 11 septembrie priviți Luna și îl veți vedea pe Jupiter chiar deasupra ei, la dreapta.

După miezul nopții se poate vedea și Marte. În puteți căuta începând cu ora 1, înspre est, nu foarte sus pe cer. Planeta se vedea ca un astru portocaliu, nu foarte strălucitor, dar, spre deosebire de stele, are o lumină stabilă (nu pâlpâie).

Pe zi ce trece planeta se mișcă spre stânga și, dacă o priviți din 3 în 3 zile, veți vedea că față de stele va fi poziționată diferit față de stele.

Luna trece prin preajma planetei în diminețile de 16, 17 și 18 septembrie.

În nopțile de septembrie pe cer se afla și planetele Uranus și Neptun, dar acestea nu se vad cu ochiul liber. În septembrie Neptun se află în cea mai bună poziție pentru observații, la opoziție pe 9 și la cea mai mică depărtare de Terra, la 2,79 miliarde de km. Planeta se află în constelația Aquarius, nu departe de Jupiter.

Pe 4 septembrie Venus s-a aflat la cea mai mică depărtare de Soare, la periheliu, la o distanță de 107 milioane de km de Soare.

Pe 16 septembrie planeta Neptun se află la opoziție și se află la cea mai mică depărtare de Terra (la 2,79 miliarde de km).

Pe 26 septembrie planeta Jupiter se află la opoziție și se află la cea mai mică depărtare de Terra (la 591 de milioane de km).

Constelații vizibile pe cerul de seară

În această perioadă se pot observa câteva stele strălucitoare, aflate la orizont în jurul orei 23-00. Pentru a le putea găsi trebuie să aveți orizontul liber, ceea ce puteți găsi într-un parc sau pe câmp.

Prima stea care trebuie observată este Antares din constelația Scorpius, pentru că aceasta apune în jurul orei 22. Priviți înspre sud-vest. Chiar deasupra liniei orizontului se află o stea mai strălucitoare, de culoare galben-portocaliu. Este Antares, o stea gigantă roșie, aflată pe moarte, situată la 604 ani lumină depărtare. Diametrul său este imens, de 800 de ori mai mare decât al Soarelui. Pentru că este imensă, Antares este mai rece decât Soarele având „numai” 3500 grade la suprafață.

Următoarea stea se află înspre vest. Tot aproape de orizont o veți vedea pe Arcturus din constelația Bootes (Boarul). Arcturus se află mult mai aproape decât Antares, la numai 37 de ani lumină depărtare. Este a treia stea ca strălucire de pe cer și este de 25 de ori mai mare decât Soarele.

Mergând înspre nord, dăm de Capella, o altă stea strălucitoare. Lumina emisă de Capella face 42 de ani până ajunge la Terra. Când priviți această stea imaginați-vă că acolo se află de fapt două stele foarte apropiate una de alta, care se rotesc în jurul centrului comun de masă. Fiecare dintre aceste două stele sunt duble la rândul lor, așa că steaua este de fapt cvadruplă.

Ultima stea strălucitoare aflată la orizont este Fomalhaut din constelația Piscis Austrinus (Peștele Austral), ce se afla înspre sud. Fomalhaut se află la 25 de ani lumină depărtare. Este o stea de două ori mai mare decât Soarele care are în jurul ei un disc de praf și o planetă. Astfel Fomalhaut este una dintre cele mai apropiate stele cu planete de Soare.

Văzuta din România steaua nu se urcă mult deasupra orizontului, dar, dacă am privi cerul din emisfera sudică, din orașele Brisbane, Johannesburg sau din Insula Paștelui steaua s-ar afla deasupra capului.

Sursa foto: Dreamstime.com