​Ieri, 12 septembrie, o rachetă suborbitală New Shepard a explodat la câteva secunde după lansare. Din fericire nimeni nu a fost rănit, fiind vorba despre un zbor fără echipaj la bord, însă este aceeași rachetă folosită și pentru zborurile spațiale turistice din ultima perioadă, organizate de compania lui Jeff Bezos.

new shepardFoto: Handout / AFP / Profimedia

Explozie la 8.8 km altitudine

Părea o lansare absolut obișnuită de la baza Blue Origin din Texas, chiar banală fiind vorba despre o lansare fără echipaj: misiunea NS-23 a rachetei New Shepard urma să urce până la 100 km altitudine, unde, pentru câteva minute, 18 experimente ale NASA aveau să experimenteze căderea liberă, după care capsula urma să revină în siguranță pe Pământ. Merită să menționez că un vehicul New Shepard înseamnă o capsulă, atașată de un propulsor, alimentat cu hidrogen și oxigen lichid, iar ambele elemente, atât capsula cât și propulsorul, revin la sol după efectuarea zborului și sunt pregătite pentru o misiune viitoare. Numele rachetei provine de la Alan Shepard, primul american care a ajuns în spațiu (și a făcut-o tot într-un zbor suborbital, în 1961).

Blue Origin, pe lângă zborurile cu turiști care ajungeau pentru câteva secunde în spațiu, mai organizează însă și misiuni spațiale fără echipaj, pentru experimente științifice (de obicei ale NASA) care au nevoie de condițiile oferite de un zbor parabolic, suborbital. Având în vedere că altitudinea atinsă depășește 100 km, putem spune că sunt zboruri spațiale, chiar dacă capsula nu ajunge pe orbită, ci revine pe o traiectorie parabolică înapoi la sol, la câteva minute după lansare.

Ieri însă lucrurile nu au decurs normal pentru New Shepard: la 1 minut și 4 secunde după lansare, în timp ce racheta tocmai a trecut de perioada în care forțele dinamice asupra vehiculului erau maxime (datorate propulsiei dar și presiunii exercitate de atmosferă), pe când se afla la 8,8 km altitudine, motorul principal al propulsorului pare să se fi dezintegrat (după cum s-a observat în imaginile transmise în direct de Blue Origin), ceea ce a dus la activarea imediată a sistemului de întrerupere de urgență al zborului.

Acest sistem presupune activarea unui motor aflat pe capsulă, care desprinde imediat capsula de propulsorul principal și o îndepărtează rapid de acesta. Nu avem informații despre soarta propulsorului, dar cred că putem presupune că acesta s-a dezintegrat și resturile sale au căzut în perimetrul din jurul rampei de lansare, în timp ce capsula a aterizat în siguranță, folosind parașutele pe care le-ar fi folosit oricum la finalul misiunii.

Avem și o veste bună

Dacă la bord ar fi fost un echipaj de turiști spațiali, este foarte probabil ca aceștia să fi ajuns în siguranță înapoi la sol, tocmai datorită sistemului de întrerupere de urgență a zborului. Probabil că separarea bruscă de propulsor i-ar fi zdruncinat mai mult decât se așteptau, datorită accelerației mari imprimate capsulei, însă viața lor nu ar fi fost pusă în pericol. Putem spune așadar că Blue Origin s-a trezit cu un test neașteptat al acestui sistem de întrerupere al zborului și am văzut cu toții, în direct, că acesta a funcționat impecabil. Probabil l-au văzut și cei care au deja bilete pentru următorul zbor New Shepard.

Mai mult, misiunea NS-23 a folosit capsula RSS H.G. Wells și propulsorul PM4-2, elemente care nu au fost certificate pentru zbor cu echipaj și care au mai fost folosite în trecut, însă doar pentru zboruri cu diverse experimente la bord. A fost al 9-lea zbor al capsulei RSS H.G. Wells însă nu este deocamdată clar dacă propulsorul folosit pentru lansarea de ieri este același cu cel folosit în precedentele zboruri ale acestei capsule. Pentru zboruri cu echipaj, s-a folosit până în prezent exclusiv capsula RSS First Step, care a ajuns de 8 ori în spațiu (de 7 ori cu echipaj, primul zbor fiind unul pentru certificare și a fost efectuat fără echipaj): este capsula cu care au ajuns în spațiu Jeff Bezos (fondatorul Blue Origin) sau William Shatner (căpitanul Kirk din serialul Star Trek).

Viitorul zborurilor New Shepard

Jeff Bezos părea că a câștigat cursa zborurilor turistice suborbitale, după ce Richard Branson a furat startul în 11 iulie 2021 la bordul VSS Unity, însă avionul suborbital al lui Branson nu a mai efectuat de atunci nici un alt zbor. În acest timp, New Shepard a trimis în spațiu, e drept, pentru doar câteva secunde, 31 de persoane (Evan Dick a zburat chiar de două ori, în misiunile NS-19 și NS-21). Acum însă, toate zborurile New Shepard sunt anulate, până la finalizarea anchetei și identificarea cauzei ce a dus la dezintegrarea propulsorului rachetei.

Sursa foto:profimediaimages.ro