NASA a efectuat toate reparațiile necesare la racheta SLS și a dus la bun sfârșit și testele statice la sol. Sunt șanse ca lansarea să fie pe 27 septembrie, dar încă nu a fost confirmată data.

Racheta misiunii Artemis 1Foto: NASA

Inginerii de la NASA au efectuat un test criogenic care a constat în umplerea rezervoarelor rachetei cu combustibil, pentru a se constata dacă mai apar scurgeri și pentru a se vedea dacă presiunea pe conductele de alimentare este în limite normale.

A fost înlocuită și o garnitură de la legătura dintre rachetă și conductele care o alimentează cu carburant. A apărut și o scurgere de mici proporții, dar a putut fi ținută sub control.

Dacă totul va fi bine, o încercare de lansare se va face pe 23 septembrie, într-o fereastră de 70 de minute (12.45-13.55). O altă posibilitate ar fi pe 2 octombrie, când fereastra de lansare ar fi mai mare: 109 minute, începând cu ora 14.52.

Lansarea este condiționată de ceva foarte important: prelungirea certificării bateriilor sistemului pirotehnic de auto-distrugere, sistem care este activat în caz că după lansare racheta ar risca să ajungă să pună în pericol oamenii de la sol. Încă nu s-a făcut un anunț în acest sens.