Samantha Cristoforetti este noul comandant al Stației Spațiale Internaționale (ISS). Este prima femeie europeană care a preluat vreodată acest rol, potrivit TGCOM24, citat de Rador.

Samantha Cristoforetti, prima italianca astronaut pe ISSFoto: Captura YouTube

Predarea ștafetei dintre actualul comandant, rusul Oleg Artemiev, și astronautul Agenției Spațiale Europene (ESA) - același cu care Cristoforetti "s-a plimbat" printre stele pe 22 iulie - a avut loc prin schimbul cheii de alamă.

Predarea tradițională a cheilor de către Artemiev

De la începutul misiunii sale Minerva, în aprilie 2022, Cristoforetti a fost responsabilă de Segmentul Orbital al Statelor Unite (USOS): acolo a avut sarcina de a supraveghea activitățile din modulele și componentele din SUA, Europa, Japonia și Canada ale stației.

Cu acest nou rol, va deveni al cincilea comandant european (prima femeie din Europa) al Stației Spațiale, fiind pe urmele foștilor astronauți ai ESA, Frank De Winne, Alexander Gerst, Luca Parmitano și Thomas Pesquet.

Numele complet al funcției este cel de comandant al echipajului Stației Spațiale Internaționale. Posturile de comandă sunt atribuite pe baza unor decizii comune luate de NASA (Statele Unite), Roscosmos (Rusia), Jaxa (Japonia), ESA (Europa) și CSA (Canada).

ESA este reprezentată în acest proces de selecție de șeful Centrului European de Astronauți și Managerul de Programe ISS, Frank De Winne.

"Acest rol este fundamental pentru succesul continuu al Stației Spațiale", au spus membrii ESA.

În timp ce directorii de zbor din centrele de control supraveghează planificarea și execuția operațiunilor Stației, comandantul "este responsabil pentru munca și bunăstarea echipajului aflat în orbită, trebuie să mențină o comunicare eficientă cu echipele de la sol și trebuie să coordoneaze acțiunile echipajului în caz de situații de urgență".

https://www.tgcom24.mediaset.it/spazio/spazio-samantha-cristoforetti-prima-donna-europea-al-comando-della-stazione-internazionale_55347705-202202k.shtml