Este vorba despre a cincea misiune regulată pe ISS efectuată de SpaceX în numele NASA, dar prima care transportă un cetăţean rus, potrivit News.ro. Anna Kikina, un inginer în vârstă de 38 de ani, devine a cincea cosmonaută profesionistă rusă care a plecat în spaţiu.

Lansare SpaceXFoto: Inspiration4

Echipa ”Crew-5” mai este formată din japonezul Koichi Wakata şi americanii Josh Cassada şi Nicole Mann. Mann este primul amerindian care a plecat în spaţiu.

Acum două săptămâni, un american a decolat spre ISS la bordul rachetei ruseşti Soyuz.

Programul care presupune schimbul de astronauţi a fost menţinut în pofida tensiunilor dintre cele două ţări de la invazia Rusiei în Ucraina în luna februarie. Asigurarea funcţionării ISS a devenit astfel unul dintre puţinele subiecte de cooperare dintre Statele Unite şi Rusia.

Transportarea cetăţeanului unei alte naţiuni este ”o responsabilitate uriaşă”, a declarat Kathy Lueders, administrator asociat la NASA, în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul lunii septembrie.

Întrebată despre relaţia actuală cu agenţia spaţială rusă Roscomos, ea a spus: ”Din punct de vedere operaţional, am apreciat foarte mult consistenţa relaţiei, chiar şi într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere geopolitic”.

Şeful ISS de la NASA, Joel Montalbano, a lăudat ”sprijinul excelent din partea Roscosmos” pentru aceste zboruri comune.

”Sper că în viitorul apropiat vom avea mai multe femei în corpul cosmonauţilor”, a declarat Anna Kikina pentru AFP, în august.

De asemenea, acesta este primul zbor în spaţiu al astronauţilor americani Nicole Mann şi Josh Cassada, dar al cincilea pentru japonezul Koichi Wakata. După o călătorie de aproximativ 30 de ore, nava lor va ateriza joi în staţie, care se află la aproximativ 400 km deasupra nivelului mării.

Membrii Crew-5 se vor alătura celor şapte persoane aflate deja la bord (doi ruşi, patru americani şi un italian).

Crew-5 trebuie să petreacă aproximativ cinci luni pe orbită şi să efectueze peste 200 de experimente ştiinţifice, inclusiv peste 70 la bordul laboratorului zburător.

Anna Kikina este prima rusoaică care a zburat într-o rachetă Falcon 9, proiectată de compania miliardarului Elon Musk.