Primul turist spațial din istorie a declarat miercuri că el și soția sa intenționează să ia parte la o viitoare misiune pe Lună organizată de compania americană SpaceX, scrie AFP.

Lansare StarshipFoto: SpaceX

Dennis Tito, un antreprenor american care a fost primul pământean care a plătit pentru o călătorie în spațiu în 2001, a declarat reporterilor că ceea ce l-ar determina să repete experiența este pasiunea sa pentru "spațiu și posibilitățile pe care le oferă omenirii".

Misiunea de o săptămână, la care sunt așteptați să ia parte Dennis Tito și soția sa Akiko, va presupune un zbor până la 200 km de suprafața Lunii, înainte de a se întoarce pe Pământ.

Acesta va avea loc după ce Elon Musk va finaliza prototipul navei sale spațiale și va efectua un prim zbor comercial deja planificat cu un miliardar japonez, Yusaku Maezawa.

Din cele 12 locuri disponibile, cuplul Tito a rezervat două, spre deosebire de Yusaku Maezawa, care a rezervat întregul zbor organizat de SpaceX.

Dennis Tito, în vârstă de 82 de ani, nu a precizat cât a plătit pentru călătoria cu Akiko, dar în 2001 a plătit 20 de milioane de dolari pentru a zbura cu o rachetă rusească spre Stația Spațială Internațională (ISS), deschizând astfel era turismului spațial.

SpaceX încă nu a anunțat când va începe misiunile spațiale comerciale la bordul Starship - o rachetă pe care Elon Musk a declarat că vrea să o folosească pentru a trimite într-o zi oameni pe Marte.

Între timp, NASA a ales Starship ca modul de aterizare pe Lună pentru programul său Artemis de întoarcere pe Lună.