​NASA a mai publicat o imagine superbă obținută de telescopul spațial James Webb, fiind vorba despre Stâlpii Creației (Pillars of Creation), o zonă cu gaz interstelar și praf cosmic aflată la 6.500 de ani lumină de Terra. Este una dintre cele mai active „creșe de stele” din galaxia noastră.

Stalpii CreatieiFoto: NASA

Telescopul James Webb a fost lansat de Crăciun în 2021, a ajuns o lună mai târziu la punctul de observație și primele imagini științifice au fost publicate în iulie.

Click aici pentru a mări fotografia

Este o reinterpretare mult mai detaliată, în spectru infraroșu, a unei imagini obținute în 1995 de telescopul Hubble cu coloane uriașe de gaz interstelar în nebuloasa Acvilei, din constelația Șarpelui.

Stâlpii seamănă cu niște bolte, dar și cu vârfuri ascuțite care se ridică din deșert, însă acești stâlpi sunt plini de gaz semitransparent și de praf.

Eagle Nebula (Nebuloasa Acvilei) este una dintre cele mai productive „creșe de stele” din galaxia noastră. Imaginea obținută de Hubble în urmă cu 27 de ani a fost un triumf al tehnologiei, mai ales că Hubble avusese ceva probleme în primii ani.

Imaginea obținută recent de telescopul James Webb este mai clară, mai detaliată, cu un grad mare de profunzime și cu mai multe culori.

Sferele mici și roșii care se văd în afara Stâlpilor sunt stele tinere, într-o zonă în care aglomerări enorme de gaz și praf au colapsat sub propria gravitație și temperatura lor a crescut treptat, dând naștere unor noi stele.

Folosind capacitatea sa deosebită în spectrul infraroșu, James Webb nu vede doar obiecte mai vechi, ci și norii de praf interstelar care absorb lumina stelelor și îi ascund de vederea lui Hubble. Această lumină invizibilă face posibil, prin telescopul James Webb, să vedem ceea ce se ascunde în nori și el ne va da indicii privind nașterea stelelor și galaxiilor.