​Cea mai puternică rachetă operaţională, Falcon Heavy, a companiei americane SpaceX deţinută de Elon Musk, a fost lansată marţi, pentru prima dată după mai bine de trei ani, relatează Reuters și Agerpres.

Lansare Falcon HeavyFoto: TNS / Abaca Press / Profimedia Images

Racheta, un sistem alcătuit din trei propulsoare Falcon 9 alipite, a fost lansată de pe o rampă SpaceX prin ceaţa densă. Doi sateliţi ai US Space Force şi un grup de sateliţi mai mici au fost trimişi pe orbită.

Cele două propulsoare laterale ale vehiculului s-au separat de treapta centrală în acelaşi timp, la o altitudine de aproximativ 29 de kilometri, coborând ulterior în cădere liberă supersonică.

Câteva minute mai târziu, perechea de propulsoare, fiecare având o înălţime echivalentă cu circa cinci etaje, şi-au aprins motoarele şi au aterizat aproape simultan pe plăcile de beton adiacente de la sol, declanşând aplauze din partea inginerilor din sediul SpaceX din Hawthorne, California, potrivit unei transmisiuni live difuzată în streaming de companie.

Propulsorul principal nu a încercat să aterizeze şi şi-a utilizat întregul combustibil pentru a trimite sateliţii mai departe în spaţiu, notează Reuters.

Misiunea lansatorului greu Falcon Heavy a fost prima realizată după iunie 2019. De atunci, SpaceX a lansat peste 100 de misiuni cu ajutorul rachetei sale operaţionale Falcon 9.

În februarie 2018, o rachetă Falcon Heavy a realizat cu succes primul său zbor non-comercial, când a trimis în spaţiu o maşină Tesla roşie decapotabilă. Compania constructoare de maşini aparţine, de asemenea, lui Elon Musk.

Miliardarul sud-african a fost însă mai recent în atenția publică datorită achiziției sale controversate a platformei social media Twitter.