Noua mega-rachetă a Nasa trebuia să decoleze marți seară din Florida pentru misiunea Artemis 1, un eveniment cu o miză uriașă pentru agenția spațială, care încearcă de ani de zile să lanseze programul său emblematic de întoarcere pe Lună, potrivit AFP.

Artemis 1 pe rampa de lansareFoto: NASA

Zborul inaugural al rachetei SLS, cea mai puternică rachetă din lume, este programat pentru miercuri la ora locală 1:04 (06:04 GMT), cu o fereastră de lansare care ar putea dura două ore.

Șansele de vreme sunt bune, deși marți au fost ușor diminuate de la 90% la 80%.

Așa cum era de așteptat, prima femeie director de lansare de la NASA, Charlie Blackwell-Thompson, a dat undă verde marți după-amiază pentru a începe operațiunile complexe de alimentare cu combustibil la Centrul Spațial Kennedy.

Va fi nevoie de 2,7 milioane de litri de oxigen și hidrogen lichid.

La cincizeci de ani de la ultima misiune Apollo, acest zbor de testare fără echipaj, care va face ocolul Lunii fără a aseleniza, ar trebui să confirme că vehiculul este sigur pentru un viitor echipaj.

Aceeași rachetă va duce în viitor prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună, ca parte a programului mai amplu Artemis.

În ciuda unei lansări nocturne miercuri, se așteaptă ca aproximativ 100.000 de persoane să urmărească spectacolul, în special de pe plajele din apropiere.

"Am fost prea mic pentru misiunile Apollo, așa că am vrut să vin să văd personal următoarea lansare pe Lună", a declarat pentru AFP Andrew Trombley, în vârstă de 49 de ani, din Cocoa Beach.

Inginerul călătorise deja din Missouri pentru primele două încercări. "Abia aștept să o văd plecând", a spus el, purtând un tricou cu Star Wars.

"Face parte din America, este ceea ce înseamnă America", a declarat Kerry Warner, un locuitor din Florida, în vârstă de 59 de ani.

Lansări amânate / 5 ani de întârzieri și costuri de miliarde

Inițial s-a stabilit data de 14 noiembrie pentru lansare, dar nu a mai fost posibil, din cauza uraganului Nicole.

NASA are și două date de rezervă: 19 și 25 noiembrie.

Precedentele lansări planificate, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, au fost anulate în ultimul moment din cauza unor probleme tehnice.

Apoi, la sfârșitul lunii septembrie, racheta SLS, cea mai puternică rachetă construită vreodată de agenția spațială americană, a fost pusă înapoi în hangarul său de la Centrul Spațial Kennedy pentru a o proteja de uraganul Ian, care a devastat părți din Florida.

Cei de la NASA au repetat că nu se vor grăbi și nu vor risca până când nu va fi totul în regulă. Misiunea are 5 ani întârziere și a depășit costurile cu multe miliarde de dolari.