​Capsula Orion este acum la aproape 200.000 km de Terra și mai are patru zile până ajunge la Lună. A trimis primele fotografii și mai sunt câteva momente importante în misiunea de aproape patru săptămâni. Care sunt momentele cheie ce merită urmărite?

Orion si TerraFoto: NASA

Capsula a fost lansată cu succes miercuri dimineață, acum viteza ei este undeva pe la 5.000 km/h și distanța de parcurs până la Lună este de aproape 300.000 km.

În total, până pe 11 decembrie, când este programată revenirea pe Terra, Orion va parcurge cam 2 milioane km.

NASA a lansat cea mai puternică rachetă construită vreodată, după săptămâni cu probleme tehnice și cu uragane

În patru zile va ajunge la Lună, iar pe data de 21 noiembrie se va apropia la cea mai mică distanță de suprafața Lunii: 100 km.

Sistemul de propulsie al Orion va porni pentru scurt timp în data de 25 noiembrie, pentru a pune capsula pe o orbită retrogradă îndepărtată (distant retrograde orbit - DRO), unde va rămâne câteva zile, la o distanță de 61.000 km de suprafața lunară.

Pe 28 noiembrie va fi un moment simbolic important: Orion va ajunge dincolo de Lună la o distanță de 483.000 km de Terra, cel mai îndepărtat punct atins vreodată de o navă ce poate transporta oameni. Precedentul record aparține misiunii Apollo 13 (aprilie 1970).

Pe 1 decembrie modulul european de serviciu va executa manevra prin care Orion va ieși din DRO, iar pe 5 decembrie capsula va mai face o trecere aproape de suprafața lunară.

O ultimă pornire a sistemului de propulsie va pune Orion pe traiectoria către Terra, iar călătoria va dura aproape șase zile.

11 decembrie este ziua revenirii pe Terra, și va fi cu emoții pentru cei de la NASA: reintrarea în atmosferă se va face cu viteza de aproape 40.000 km/h, iar scutul termic va trebui să reziste la 2.700 C. Parașutele performante trebuie să se deschidă, pentru a încetini la maxim căderea capsulei în ocean.