Este posibil ca primele galaxii să se fi format mai devreme decât credeau astronomii, potrivit primelor observații ale noului telescop spațial James Webb, care în doar câteva luni a zguduit deja înțelegerea științifică a cosmosului, potrivit AFP.

Imagine surprinsa de telescopul James WebbFoto: Profimedia Images

„Cumva, universul a reușit să formeze galaxii mai repede și mai devreme decât am crezut”, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, Tommaso Treu, profesor de astronomie la Universitatea UCLA.

Una dintre principalele misiuni ale telescopului James Webb, aflat acum în a cincea lună de observații, este de a studia primele galaxii formate după Big Bang, care a avut loc în urmă cu 13,8 miliarde de ani.

Pe baza modelelor cosmologice dezvoltate, oamenii de știință au crezut că „va dura mult timp” pentru a le găsi, a declarat astrofizicianul Jeyhan Kartaltepe.

Dar, în doar câteva luni, James Webb a identificat deja multe galaxii de acest tip, inclusiv una care a existat la doar 350 de milioane de ani după Big Bang – la o diferență de 50 de milioane de față recordul anterior.

„Atât de multe stele formate într-un timp atât de scurt”

„Este o surpriză că atât de multe dintre ele s-au format atât de devreme”, a comentat Jeyhan Kartaltepe.

Pe lângă numărul lor, un lucru i-a uimit pe oamenii de știință: luminozitatea lor ridicată.

„Concluzia imediată este că sunt masive, ceea ce ridică o adevărată enigmă: cum au putut forma atât de multe stele într-un timp atât de scurt”, a rezumat Garth Illingworth, de la Universitatea California din Santa Cruz.

Pentru a face acest lucru, „aceste galaxii ar fi trebuit să înceapă să se formeze probabil la numai 100 de milioane de ani după Big Bang”, a explicat el.

O ipoteză alternativă este că aceste galaxii găzduiesc de fapt așa-numitele stele din populația III, care sunt foarte diferite de cele pe care le cunoaștem. Aceste prime stele, extraordinar de strălucitoare, au fost până acum doar teoretizate, nu și observate.

Capacitățile incredibile ale telescopului James Webb au dezvăluit, de asemenea, aspectul unora dintre aceste galaxii.

„Echipa noastră a fost impresionată de posibilitatea de a măsura forma acestor galaxii timpurii”, a declarat Erica Nelson de la Universitatea din Colorado, citată într-un comunicat al NASA.

„Discurile lor liniștite și ordonate ne pun la încercare înțelegerea noastră cu privire la modul în care s-au format primele galaxii, într-un Univers tânăr și haotic.”, spune ea.

Distanța exactă a acestor galaxii tinere - inclusiv a celei care a bătut recordul - va trebui confirmată în viitor prin analize spectroscopice, efectuate tot cu James Webb.

Dar, în orice caz, datorită acestui nou observator, „suntem pe drumul cel bun pentru a realiza acest vis de a înțelege galaxiile timpurii”, a declarat încântat Garth Illingworth.