​NASA ar vrea ca cel târziu în 2030 astronauții să poată avea șederi îndelungate pe suprafața Lunii, unde să locuiască și să facă cercetare, a spus Howard Hu, șef al programului Orion, într-un interviu pentru BBC. Capsula Orion, un prim pas al programului Artemis, va ajunge luni la mai puțin de 150 km de suprafața Lunii.

Lansarea rachetei SLS din misiunea Artemis 1Foto: NASA

„Cu siguranță în acest deceniu vom avea oameni care vor ajunge să locuiască pe suprafața Lunii pentru diverse perioade de timp. Vor avea habitate, vor fi și rovere la sol”, a spus Howard Hu. „Vom trimite oameni pe suprafața Lunii, vor locui acolo și vor face și știință”, a completat el.

Primii oameni vor ajunge cel devreme în 2025 pe suprafața Lunii, deși un termen mai realist este 2026. Din 1972 nu a mai pășit niciun om pe Lună și în total 12 americani au ajuns acolo între 1969 și 1972.

Capsula Orion, care este acum la peste 350.000 de km de Terra, nu are oameni la bord și este în a șasea zi a misiunii sale de 25 de zile și jumătate.

Luni va ajunge la 130 km de suprafața Lunii și apoi va sta câteva zile la peste 50.000 de km, urmând să revină pe Terra în 11 decembrie, dacă totul merge bine. Capsula Orion nu poate duce oameni pe suprafața Lunii: pentru asta este nevoie de un modul care este construit de SpaceX.

Capsula Orion a fost lansată pe 16 noiembrie de racheta SLS, după mai multe încercări în cursul verii și toamnei. Capsula ar trebui să ducă în 2024 primii oameni în jurul Lunii, dar la misiunea de atunci nu va fi și o aselenizare.