Capsula Orion, lansată cu racheta SLS pe 16 noiembrie, a ajuns la Lună și a zburat la 130 km deasupra suprafeței selenare, trecând cu bine de o altă etapă a misiunii sale de 26 de zile. Capsula ar trebui să revină pe Terra în 11 decembrie.

Orion, Luna si PamantulFoto: Captura YouTube

Duminică seara capsula Orion a intrat în sfera de influență a Lunii, iar propulsorul modulului de serviciu european a fost activat luni la ora 14.44, timp de 150 de secunde, primul pas pentru a plasa capsula pe o orbită alungită în jurul Lunii (așa-numita Distant Retrograde Orbit —DRO).

Reamintim faptul că NU sunt astronauți în capsulă, fiind un prim zbor de test. Orion nu va coborî pe suprafața Lunii și nici nu este concepută să facă asta.

Capsula a parcurs peste 350.000 km și a ajuns luni la doar 130 km de suprafața Lunii. Capsula a zburat și la 2.000 km deasupra Tranquility Base, locul unde primii oameni au pășit pe Lună, în 1969. Următoarele zile Orion va orbita la câteva zeci de mii de km de suprafața Lunii.

Pe 28 noiembrie va fi un moment simbolic important: Orion va ajunge dincolo de Lună la o distanță de 483.000 km de Terra, cel mai îndepărtat punct atins vreodată de o navă ce poate transporta oameni. Precedentul record aparține misiunii Apollo 13 (aprilie 1970).

Pe 1 decembrie modulul european de serviciu va executa manevra prin care Orion va ieși din DRO, iar pe 5 decembrie capsula va mai face o trecere aproape de suprafața lunară.

O ultimă pornire a sistemului de propulsie va pune Orion pe traiectoria către Terra, iar călătoria va dura aproape șase zile.

11 decembrie este ziua revenirii pe Terra, și va fi cu emoții pentru cei de la NASA: reintrarea în atmosferă se va face cu viteza de aproape 40.000 km/h, iar scutul termic va trebui să reziste la 2.700 C. Parașutele performante trebuie să se deschidă, pentru a încetini la maxim căderea capsulei în ocean.